James  Martin

Szarlotka jabłkowa


Przepis z programu Na kolacji u arystokracji (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Szarlotka jabłkowa
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

175g masła

120g drobno mielonego cukru

1kg jabłek nadających się do gotowania

bez skórki i komór nasiennych

posiekanych

4 łyżki gładkiego dżemu morelowego

12 kromek chleba pszennego

bez skórki

krem custard

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 180ºC. Na dużej patelni roztop 25g masła. Dodaj cukier i jabłka, nałóż pokrywkę i duś na małym ogniu przez 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Zdejmij pokrywkę i gotuj następne 5-10 minut, dopóki jabłka prawie zupełnie się rozpadną. Dodaj dżem morelowy i zostaw do ostygnięcia.
4. W międzyczasie roztop w rondlu resztę masła. Przekrój kromki na pół i jeszcze raz na pół, żeby uzyskać paski. Zamocz kawałki chleba w roztopionym maśle i wyłóż nimi dużą formę (można użyć jednej dużej formy, lub kilku małych). Gdy wyłożysz dno i boki formy, nałóż do środka purée z jabłek i przykryj kolejną warstwą chleba namoczonego w roztopionym maśle. Wstaw do piekarnika na 30 minut, aż uzyska złoty kolor. Wyjmij szarlotkę z piekarnika i pozwól przestygnąć. Ostrożnie wyjmij ją z formy i szybko podawaj, najlepiej z kremem custard.

powrót

Podobne przepisy

Tarta z pomarańczami
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Domowe krakersy
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia francuska
Tarta tatin z cykorii
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Palmierki z ciasta francuskiego
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.6)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Lawendowe ziarna piasku
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Eiger

postów: 6

16.03.2012 21:07

CYTUJ

uwielbiam szarlotkę o takiej nigdy nie słyszałam więc warto się skusić. Ja robię wg przepisu szarlotkarównie smaczna

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.