Szakszuka

Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 3 (odc. 20)
trudność: łatwe

Szakszuka
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

ćwierć filiżanki oliwy

posiekana cebula

2 posiekane ząbki czosnku

2 pieczone czerwone papryki obrane i drobno pokrojone

łyżka wędzonej papryki

łyżeczka mielonego kminu

łyżeczka kminku

500 ml przecieru pomidorowego

pół łyżeczki chili

ćwierć filiżanki natki kolendry

ćwierć filiżanki natki pietruszki

2 łyżki kaparów

sól i pieprz

4 jajka od kur z wolnego chowu

8 plasterków bekonu

4 grzanki z masłem

 

 

Przygotowanie:


Cebulę i czosnek zeszklić na oliwie. Dodać kmin, kminek, wędzoną paprykę i chili. Smażyć przez 3-4 minuty. Dodać pieczoną paprykę, przecier i kapary. Gotować przez pół godziny, aż sos zgęstnieje. Wsypać natkę pietruszki i kolendry, doprawić do smaku. Do płaskich naczyń do zapiekania wlać 3-centymetrową warstwę sosu. Wbić po jednym jajku i zapiekać przez 6 - 10 minut w temperaturze 180°C. Podawać z bekonem i grzanką.

powrót

Podobne przepisy

Szybki barszcz czerwony
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
Barszcz czerwony
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
kuchnia świata: Kuchnia polska
Barszcz czerwony i ziołowe ravioli
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wigilijne (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Żeberka wieprzowe w marynacie miso
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Żeberka
kuchnia świata: Kuchnia japońska
Żeberka po kowbojsku
Ainsley Harriot
Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Żeberka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.