Szakszuka

Szakszuka
Oceń przepis:
23 ocen Średnia ocena: 3.00
Seria kulinarna:
Kudłacze na motorach. Jajko czy kura (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Inne

Składniki:

  • 3 łyżki oliwy
  • 2 duże cebule, pokrojone w półtalarki
  • 2 czerwone papryki, pokrojone w paski
  • 2 zielone papryki, pokrojone w paski
  • 4 drobno pokrojone ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki nasion kminu
  • ½ łyżeczki nasion kminku
  • ½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego lub pasty z czerwonej papryki
  • 8 pomidorów – usuń gniazda nasienne i pokrój pomidory na kawałki (zamiast świeżych pomidorów można użyć dwóch puszek pomidorów po 400 g)
  • garść z grubsza pokrojonej kolendry
  • garść z grubsza pokrojonej natki pietruszki
  • 8 dużych jajek
  • 8 łyżek gęstego jogurtu lub serka labneh

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Na dużej patelni rozgrzej oliwę. Włóż cebulę oraz paski papryki, dopraw solą i pieprzem. Smaż na średnim ogniu aż papryka zmięknie, zachowując jednak jędrność. Dodaj czosnek, wsyp kmin i kminek, dodaj przecier pomidorowy lub pastę paprykową, smaż przez kolejne parę minut, aż przecier lub pasta zacznie się rozwarstwiać. Włóż pomidory, wlej odrobinę wody. Podgrzewaj na małym ogniu przez mniej więcej 10 minut, bez przykrycia, aż wszystko nieco odparuje. Po 5 minutach skosztuj i, w razie potrzeby, dodaj trochę cukru. Jeśli warzywa nadmiernie zgęstnieją, dolej trochę wody. Gdy sos odparuje, wsyp kolendrę i i natkę.

Zrób w sosie 8 dołków. Jajka wybijaj po jednym do filiżanki i ostrożnie umieszczaj w dołkach. Podgrzewaj przez kilka minut, aż białko zetnie się w gorącym sosie, a żółtko pozostanie płynne. Jeśli na patelni jest za mało miejsca na 8 jajek, możesz rozłożyć sos na dwie patelnie i wbić na każdą po 4 jajka.

Podawaj z łyżką jogurtu lub serka labneh z boku.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA