Donna Dooher

Szafranowy sos czosnkowy aioli


Przepis z programu Kurs gotowania Donny Dooher (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty

Szafranowy sos czosnkowy aioli
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 jajko

2 łyżki stołowe (30 ml) soku z cytryny

1 łyżeczka (5 ml) musztardy Dijon

1 łyżeczka (5 ml) pasty z czosnku i soli

1 ½ szklanki (375 ml) oleju roślinnego

szczypta szafranu

1 łyżeczka (5 ml) gruboziarnistej soli

1 łyżka stołowa (15 ml) posiekanej skórki pomarańczowej

 

 

Przygotowanie:


Starannie zmiksować jajko, sok z cytryny, czosnek i musztardę. Nie wyłączając miksera, powoli wlewać olej. Sos powinien zgęstnieć. Dodać szafran sól i skórkę pomarańczową. Wymieszać.
Przechowywać w lodówce do 4 dni.

powrót

Podobne przepisy

Kokosowy chutney
Przepis z programu Floyd w Indiach
trudność: brak
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Sos migdałowy
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 2 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Dania wegańskie, Dobre dla dzieci
Salsa z mango
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Długie upalne dni (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia karaibska
Dip z białej fasoli i pistacji
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
Hummus
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
Piklowane buraki
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 01
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.