Donna Dooher

Szafranowy sos czosnkowy aioli


Przepis z programu Kurs gotowania Donny Dooher (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty

Szafranowy sos czosnkowy aioli
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 jajko

2 łyżki stołowe (30 ml) soku z cytryny

1 łyżeczka (5 ml) musztardy Dijon

1 łyżeczka (5 ml) pasty z czosnku i soli

1 ½ szklanki (375 ml) oleju roślinnego

szczypta szafranu

1 łyżeczka (5 ml) gruboziarnistej soli

1 łyżka stołowa (15 ml) posiekanej skórki pomarańczowej

 

 

Przygotowanie:


Starannie zmiksować jajko, sok z cytryny, czosnek i musztardę. Nie wyłączając miksera, powoli wlewać olej. Sos powinien zgęstnieć. Dodać szafran sól i skórkę pomarańczową. Wymieszać.
Przechowywać w lodówce do 4 dni.

powrót

Podobne przepisy

Pesto kolendrowe
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Salsa mexicana
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
(odc.03) prowansalski sos z anchois
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ragu alla bolognese
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Makarony, kluski, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Domowy ketchup
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
Sos pomidorowy
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Spiżarnia Maryli (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.