James  Martin

Syllabub z kremu cytrynowego i szampana


Przepis z programu Na kolacji u arystokracji (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Syllabub z kremu cytrynowego i szampana
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Syllabub

8 herbatników imbirowych

100ml szampana lub wina musującego

285ml śmietany kremówki (48%)

4 łyżki stołowe cukru pudru

8 łyżek stołowych kremu cytrynowego



Dekoracja

2 łyżki stołowe podpieczonych płatków migdałowych

świeże truskawki



Przygotowanie

Pokrusz herbatniki na dno szklanego pucharka i zwilż je połową szampana lub wina musującego. Ubij śmietanę z cukrem, lecz zanim ubijesz do końca, dodaj resztę szampana lub wina musującego i krem cytrynowy; teraz nie ubijaj długo – chodzi o to, żeby krem pozostawił w ubitej śmietanie żółte pasma.

Przełóż mieszaninę do pucharków z herbatnikami i posyp płatkami migdałów i truskawkami.



©James Martin

powrót

Podobne przepisy

Rabarbarowy deser parfait
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Truskawkowa granita
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Trufle z białej czekolady z amaretto
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 3 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Guiliana brzoskwiniowa
Adam Liaw
Przepis z programu Na tropie nowych smaków: Antypody (odc. 2)
trudność:
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Gruszki belle Helene
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.