Sylagus z frytkami

Sylagus z frytkami
Oceń przepis:
8 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Adam Liaw

Seria kulinarna:
Na tropie nowych smaków: Antypody (odc. 3)
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Kuchnia świata:
Kuchnia australijska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 800 g dużych, bogatych w skrobię ziemniaków, obranych, pokrojonych na frytki, namoczonych w zimnej wodzie

  • 2 łyżki octu z białego wina
  • 2 litry oleju z otrębów ryżowych
  • 225 g (1½ szklanki) mąki z proszkiem do pieczenia
  • 375 ml (1 butelka) piwa Coopers Pale Ale, schłodzonego
  • 800 g filetów sylagusa
  • liście sałaty, rozdrobniona czerwona kapusta, awokado i korniszon, do podania

  • Sos tatarski

  • 2 żółtka jaj
  • 1 łyżka tygrysiego mleka lub soku z cytryny
  • 250 ml (1 szklanka) oleju z pestek winogron
  • 2 łyżki drobno posiekanej dymki
  • 2 łyżki drobno posiekanych korniszonów
  • 1 łyżka drobno posiekanych kaparów
  • 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka drobno posiekanego koperku
  • 1 łyżka drobno posiekanego szczypiorku
  • 1 żółtko gotowane na twardo, drobno posiekane

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Białe, delikatne mięso i lekki, orzechowy smak sprawiają, że australijski sylagus idealnie nadaje się na klasyczne danie – rybę z frytkami.

Rozgrzej piekarnik do 120ºC.

Włóż ziemniaki do dużego garnka i zalej 2 litrami wody, aż będą całkowicie zanurzone. Dodaj ocet i zagotuj. Gotuj przez 15 minut, aż frytki zrobią się miękkie, ale zachowają kształt. Odsącz z wody i rozłóż na blasze do pieczenia wyłożonej ręcznikiem papierowym. Włóż do piekarnika na 15 minut aż całkowicie wyschną.

Wlej olej do woka albo dużego rondla i rozgrzej do 200ºC. Smaż w nim frytki przez 2 minuty. Wyciągaj z wody łyżką cedzakową, odsączaj i kładź na kratce na 5 minut . Potem znów wrzuć do gorącego oleju i smaż jeszcze przez 4 minuty.

Aby zrobić sos tatarski, wrzuć żółtko i mleko tygrysie do malaksera i zmiksuj. Potem powoli dodawaj olej i mieszaj dotąd, aż składniki się zemulgują. Dodaj pozostałe składniki i dopraw do smaku. Odstaw na bok.

Do dużej miski wsyp mąkę i włóż ją do większej miski z wodą z lodem. Wlej piwo i wymieszaj. Obtaczaj ryby w cieście i otrząsaj z nadmiaru.

Smaż rybę partiami przez 2-3 minuty, aż stanie się złocista. Odsącz olej, kładąc ją na kratce. Dopraw rybę solą morską.

Podawaj rybę z frytkami, sałatką, cytryną i sosem tatarskim.

Uwaga
Jeśli używasz piekarnika z termoobiegiem, zmniejsz temperaturę o 20ºC.
W przepisie użyto miary australijskich łyżek i szklanek. 1 łyżeczka to 5 ml, 1 łyżka to 20 ml, 1 szklanka to 250 ml.
Wszystkie zioła powinny być świeże i lekko upakowane z szklankach.
Wszystkie warzywa są średniej wielkości i obrane.
Wszystkie jajka ważą 55-60 gramów.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA