Annabel  Langbein

Sycąca grochówka z szynką


Przepis z programu Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym 2 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

Sycąca grochówka z szynką
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

1 duża wędzona szynka lub golonka

2 listki laurowe

3 szklanki suszonego zielonego groszku, opłukanego i oczyszczonego

sól i świeżo mielony pieprz



Przygotowanie:

Mięso włożyć do dużego garnka, dodać listki laurowe, zalać wodą (2 ½ litra). Zagotować, zszumować, gotować pod przykryciem przez 2 godziny. Groszek wrzucić do drugiego garnka, zalać wodą (1 ½ litra), zagotować, zmniejszyć ogień i gotować bez przykrycia, aż woda prawie całkowicie wyparuje – około 40-45 minut. Mięso wyjąć z wody, usunąć skórę, tłuszcz i kości. Pokroić drobno. Włożyć z powrotem do wody, w której się gotowało. Dodać częściowo ugotowany groszek, doprawić solą i pieprzem. Gotować, aż groszek prawie zupełnie się rozpadnie – kolejne 40 minut. Doprawić do smaku. Podawać z grzankami. Zupę można przechowywać 5 dni w lodówce lub mrozić.





© Annabel Langbein

powrót

Podobne przepisy

Zupa piwna z grzankami
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Bulion z wodorostami
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
Zupa dyniowa z soczewicą i twarożkiem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania z dyni
Krem z pieczonej  papryki z ziołami
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Kura w rosole
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Kotewka i zupa z dna plecaka
Łukasz Łuczaj
Przepis z programu Dziki obiad Łukasza Łuczaja (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.