Sycąca grochówka z szynką

Sycąca grochówka z szynką
Oceń przepis:
8 ocen Średnia ocena: 4.10

Przygotował:

Annabel Langbein

Seria kulinarna:
Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym 2 (odc. 9)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy

Przygotowanie:

Składniki:
1 duża wędzona szynka lub golonka
2 listki laurowe
3 szklanki suszonego zielonego groszku, opłukanego i oczyszczonego
sól i świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:
Mięso włożyć do dużego garnka, dodać listki laurowe, zalać wodą (2 ½ litra). Zagotować, zszumować, gotować pod przykryciem przez 2 godziny. Groszek wrzucić do drugiego garnka, zalać wodą (1 ½ litra), zagotować, zmniejszyć ogień i gotować bez przykrycia, aż woda prawie całkowicie wyparuje – około 40-45 minut. Mięso wyjąć z wody, usunąć skórę, tłuszcz i kości. Pokroić drobno. Włożyć z powrotem do wody, w której się gotowało. Dodać częściowo ugotowany groszek, doprawić solą i pieprzem. Gotować, aż groszek prawie zupełnie się rozpadnie – kolejne 40 minut. Doprawić do smaku. Podawać z grzankami. Zupę można przechowywać 5 dni w lodówce lub mrozić.


© Annabel Langbein

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA