Świński tort biszkoptowy

Przepis z programu
trudność: brak

Świński tort biszkoptowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Biszkopt z rzucaniem:

5 jajek

¾ szklanki cukru pudru

¾ szklanki mąki pszennej

¼ mąki ziemniaczanej

szczypta proszku do pieczenia

2 łyżki kakao



Krem:

2 białka

1 szklanka cukru

1 szklanka owoców



Dekoracja:

czekoladowe kruche ciasteczka

polewa czekoladowa

paczka różowych pianek „marshmallows”

duża ilość cukru pudru



Przygotowanie biszkoptów:

Białka oddzielamy od żółtek – ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Powoli dodajemy cukier puder, następnie stopniowo żółtka. Na koniec dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i kakao.

Piec w temperaturze 150oC aż wyrosną (~15minut). Należy opuścić gorące ciasto razem z blachą na podłogę z wysokości ~50cm. Piekarnik wyłączyć. Odstawić do ciepłego piekarnika do wystygnięcia.



Przygotowanie kremu:

Owoce miksujemy, ja używałam czerwonych porzeczek. Ubijamy 2 białka, dodajemy cukier, na koniec delikatnie łączymy z owocami.



Przygotowanie dekoracji:

Ustawiamy mały garnek na łaźni wodnej, wlewamy do niego łyżkę gorącej wody. Wsypujemy porcję pianek, mieszamy je aż się rozpuszczą i otrzymamy gładką masę. Dajemy jej wystygnąć na tyle, aby można było ją dotknąć ręką. Mieszając, do masy dodajemy cukru pudru do momentu uzyskania konsystencji gęstego lukru i aż masa nie będzie kleić się do rąk. Pracujemy na stolnicy wysypanej cukrem pudrem. W dłoniach formujemy okrągłe głowy i tułowia świnek. Porcję masy rozwałkowujemy na grubość 5 mm. Uszy, ogonki, nosy i nóżki wycinamy nożykiem. Oczy i dziurki zaznaczamy nożykiem lub wykałaczką. Aby dokleić elementy zwilżamy je ciepłą wodą w miejscach łączenia i przyciskamy do siebie. Składamy blaty biszkoptowe przekładając je masą owocową. Wierzch tortu oblewamy polewą czekoladową. Póki jest płynna, miejscami kruszymy na nią ciasteczka. Na koniec wkładamy świnki w błotko i gotowe!



Uwagi:

Porcja wystarcza na 2 blaty biszkoptowe pieczone w formach o średnicy 24 cm. Gdy nie uda nam się kupić różowych pianek, mogą być białe – można je łatwo zafarbować sokiem owocowym lub barwnikiem spożywczym po roztopieniu. Rzucanie biszkoptu ma zapobiegać jego opadaniu.



Marta Charewicz

powrót

Podobne przepisy

Barszcz czerwony
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
kuchnia świata: Kuchnia polska
Barszcz czerwony i ziołowe ravioli
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wigilijne (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Szybki barszcz czerwony
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
Żeberka wieprzowe w marynacie miso
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Żeberka
kuchnia świata: Kuchnia japońska
Żeberka wieprzowe
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 odc. 1
trudność: łatwe
rodzaj dania: Żeberka
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.