Świeży makaron z sosem cytrynowym

Świeży makaron z sosem cytrynowym
Oceń przepis:
8 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Australijskie Boże Narodzenie (odc.91)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Makarony, kluski
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
4

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Zagotujcie duży garnek wody. Umyjcie i wytrzyjcie cytryny, obierzcie ich skórki za pomocą nożyka do skórek cytrusów lub tarki. Nie zbierajcie białej warstwy skórek, jedynie tę zewnętrzną. Biała warstwa jest gorzka. Na głębokiej patelni roztopcie masło. Wsypcie do niego obrane skórki (zostawiając ewentualnie z boku trochę na koniec, dla dekoracji) i podgrzewajcie na patelni przez ok. minutę, po czym wlejcie śmietanę i doprowadźcie do wrzenia. Wsypcie parmezan, zgaście ogień i mieszajcie, żeby parmezan roztopił się w śmietanie. Dodajcie sól i pieprz. Posiekajcie umytą wcześniej i osuszoną pietruszkę. Wodę w garnku posólcie. Świeży makaron należy gotować ok. 3 minuty. Odcedźcie go i przełóżcie do sosu, żeby go z nim dobrze wymieszać. Dodajcie pietruszkę i podawajcie w głębokich talerzach posypując każdy odrobiną odłożonych wcześniej skórek z cytryny.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA