Tomasz Jakubiak

Świeżonka z sałatką z pomidorów


Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski

odsłon: 484

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

50 dkg szynki

50 dkg podgardla

20 dkg wędzonego boczku

3 białe cebule

szczypta wędzonej papryki

łyżeczka soli

łyżeczka pieprzu

250 ml wody

kilka gałązek majeranku

sałatka:

3 pomidory malinowe

2 małe zielone pomidory

2 czarne pomidory

3 żółte pomidory

3 ogórki kiszone

5 rzodkiewek

30 ml oliwy

garść rukwi wodnej

szczypta soli

szczypta pieprzu

Przygotowanie:

Szynkę, podgardle i boczek pokrój w kostkę. Mięso podsmaż na patelni bez dodatku tłuszczu.
Gdy mięso się przyrumieni a tłuszcz zacznie wytapiać, dodaj pokrojoną w pióra cebulę.
Przypraw papryką, solą i pieprzem.
Następnie dolej wodę i duś na wolnym ogniu, aż mięso zmięknie. Pod koniec duszenia dodaj majeranek.
Pomidory, ogórki, rzodkiewkę pokrój i przełóż do miski. Dopraw solą i pieprzem. Polej oliwą,na wierzch dodaj rukiew wodną. Podawaj ze świeżonką. Smacznego!

powrót

Podobne przepisy

Frittata z chorizo, szpinakiem i ricottą
Donna Hay
Przepis z programu Donna Hay - szybkie, świeże, proste (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Placki cytrusowe
Kim McCosker
Przepis z programu 4 składniki (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Quiche lorraine
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Zdrowa kanapka z pastą jajeczną
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Bagietki z masłem czosnkowo-ziołowym i serem
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania z grilla
Pikantne tosty francuskie
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

L0RENZ

postów: 5

06.11.2015 11:08

CYTUJ

Szkoda, ze sezon na pomidory juz za nami :(

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.