Gosia  Molska

Suszone morele faszerowane korzenną jagnięciną


Przepis z programu Po-smak Turcji
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia turecka

odsłon: 5856

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

200 g mielonej jagnięciny

20 sporych suszonych moreli

¼ szklanka ryżu długoziarnistego ugotowanego al dente

garść pistacji

2 laski cynamonu

5 goździków

szczypta suszonego chilli

oliwa do smażenia

sól

pieprz do smaku

 

Przygotowanie:

Morele zalać ciepłą wodą i odstawić by zmiękły i trochę napęczniały. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić laskę cynamonu i 3 goździki. Smażyć przez chwilę, aż korzenie uwolnią aromat. Dodać mięso , przesmażyć. Dodać pistacje i ryż, doprawić solą, pieprzem i chilli, dokładnie wymieszać, odstawić do ostygnięcia. Morele osączyć (ale wodę z moczenia zostawić), naciąć w ten sposób, by powstałe małe kieszonki. Do kieszonek nałożyć farsz. Napełnione morele ułożyć w garnku, dodać laskę cynamonu, 2 goździki i zalać wodą z moczenia moreli. Przykryć pokrywką i gotować pod przykryciem, na małym gazie przez 15 minut.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

#wcalenietaka

24.11.2011 19:09


Ankara

CYTUJ

Wątpię, czy przeciętnemu Turkowi zasmakowałaby potrawa z mięsem i słodkimi morelami, oni nie lubią takich krzyżówek. Już pierogi z truskawkami wywołują u nich niechęć;)

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.