Gosia  Molska

Suszone morele faszerowane korzenną jagnięciną


Przepis z programu Po-smak Turcji
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia turecka

odsłon: 5818

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

200 g mielonej jagnięciny

20 sporych suszonych moreli

¼ szklanka ryżu długoziarnistego ugotowanego al dente

garść pistacji

2 laski cynamonu

5 goździków

szczypta suszonego chilli

oliwa do smażenia

sól

pieprz do smaku

 

Przygotowanie:

Morele zalać ciepłą wodą i odstawić by zmiękły i trochę napęczniały. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić laskę cynamonu i 3 goździki. Smażyć przez chwilę, aż korzenie uwolnią aromat. Dodać mięso , przesmażyć. Dodać pistacje i ryż, doprawić solą, pieprzem i chilli, dokładnie wymieszać, odstawić do ostygnięcia. Morele osączyć (ale wodę z moczenia zostawić), naciąć w ten sposób, by powstałe małe kieszonki. Do kieszonek nałożyć farsz. Napełnione morele ułożyć w garnku, dodać laskę cynamonu, 2 goździki i zalać wodą z moczenia moreli. Przykryć pokrywką i gotować pod przykryciem, na małym gazie przez 15 minut.

powrót

Podobne przepisy

Serca drobiowe w sosie z prostymi kluseczkami gryczanymi
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Kuskus z kurczakiem i bakaliami
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 2 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Mini hot dogi
Aaron Craze
Przepis z programu Rude Boy w kuchni (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia brytyjska
Stek na łożu z soli
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia francuska
Pasta z kaczki
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia polska
Tostadas z wołowiną
Aaron Craze
Przepis z programu Rude Boy w kuchni (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

skomentuj przepis

#wcalenietaka

24.11.2011 19:09


Ankara

CYTUJ

Wątpię, czy przeciętnemu Turkowi zasmakowałaby potrawa z mięsem i słodkimi morelami, oni nie lubią takich krzyżówek. Już pierogi z truskawkami wywołują u nich niechęć;)

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.