Sushi nori z prosem i awokado

Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 3 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia japońska

Sushi nori z prosem i awokado
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 płaty nori

filiżanka prosa

pół filiżanki ziaren sezamu

1/3 filiżanki tahini

łyżka startego imbiru

sok z cytryny

pokrojone awokado

pokrojony ogórek

1/3 filiżanki tamari

łyżka wasabi

łyżeczka oleju sezamowego

dymka

 

 

Przygotowanie:


Ugotować proso w 2 i pół filiżanki wody. Uprażyć ziarna sezamu. Ostudzić i wymieszać z prosem.
Połączyć tahini, imbir i sok z cytryny. Jeśli pasta się warzy, dolać wody.
Ułożyć płaty nori lśniącą stroną do dołu. Rozłożyć na nich proso dociskając je zwilżoną dłonią. Zostawić dwucentymetrowy margines. Proso pokryć tahini i ułożyć kawałki ogórka, awokado oraz dymkę. Zwinąć i pokroić na 6-8 kawałków. Podawać z sosem z tamari i wasabi.

powrót

Podobne przepisy

Suflet z serem i ziołami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Rożki z warzywami
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski, Dania dietetyczne
Polenta z pomidorkami
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Budyń z kalafiora z sosem koperkowym
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Pasztet z fasoli mung
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Dobre dla dzieci

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.