Surówka w chrzanem

Surówka w chrzanem
Oceń przepis:
22 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Annabel Langbein

Seria kulinarna:
Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym 3
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sałatki, sałaty i surówki
Ilość osób:
3

Składniki:

  • ¼ dużej, zwartej kapusty, poszatkowanej jak najcieniej
  • 2 łodyżki selera naciowego, drobno pokrojone
  • ½ zielonej papryki, bardzo drobno pokrojonej
  • 2 dymki, bardzo drobno pokrojone
  • ¼ szklanki drobno posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka maku lub ziarenek czarnuszki
Dressing chrzanowy:
  • 1 szalotka lub dymka, drobno posiekana
  • 1 łyżka startego świeżego chrzanu lub 1-2 łyżki chrzanu gotowego
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki białego octu winnego
  • ½ szklanki dobrej jakości oliwy z pierwszego tłoczenia
  • sól i mielony czarny pieprz, do smaku

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Składniki sosu wymieszaj, wstrząsając w małym słoiku. Przechowuj w lodówce do tygodnia, używaj do wszelkich warzyw.

Poszatkowaną kapustę wrzuć do dużej miski i ugniataj palcami, żeby zmiękczyć. Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj. Jeśli nie podajesz surówki od razu, przykryj i schowaj w lodówce (można przechowywać dobę). Przed podaniem wymieszaj z dressingiem.

Wskazówki:
Do piknikowych bułek z kurczakiem kup świeże, miękkie bułki. Przekładaj je surówką z chrzanem i pieczonym kurczakiem piknikowym.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA