Annabel  Langbein

Suflety z rybkami


Przepis z programu Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

Suflety z rybkami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

50g masła plus do wysmarowania naczyń

½ szklanki mąki

1¾ szklanki mleka

szczypta świeżo zmielonego gałki muszkatołowej

1 łyżeczki soli

duża szczypta białego pieprzu

drobno starta skórka z 1 cytryny

4 łyżki soku z cytryny

5 żółtek

1 szklanka drobnych rybek z rodziny galaksowatych lub posiekanego

wędzonego łososia

2 łyżki drobno posiekanych ziół np. trybuli

bazylii lub natki pietruszki

5 białek

6 łyżek śmietany

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 180°C. Grubo wysmaruj masłem 6 kokilek i wstaw do lodówki do schłodzenia.
W rondlu roztop masło nie doprowadzając do zbrązowienia. Wsyp mąkę, smaż mieszając przez 2 min na gładką masę. Wlej mleko, cały czas mieszając, dosyp gałkę muszkatołową, sól i pieprz, skórkę z cytryny. Doprowadź do wrzenia, cały czas mieszając, aż powstanie bardzo gęsty sos.
Dolej sok z cytryny, wymieszaj. Zdejmij z ognia. Wbijaj po jednym żółtku i rozcieraj. Spróbuj i w razie potrzeby dopraw - masa powinna mieć wyrazisty smak. Dodaj ryby i zioła, wymieszaj.
Do czystej miski wlej białka, ubij pianę. Dodaj jedną czwartą piany do masy z rybami. Dokładnie wymieszaj. Dołóż resztę piany i ostrożnie wymieszaj. Napełnij masą kokilki, przeciągnij kciukiem dookoła krawędzi, żeby suflety równo wyros

powrót

Podobne przepisy

Dorsz miodowy
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.12)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Sałatka ze sztokfisza z ziemniakami
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki, Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Ryba z panch phoron
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 42)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: kuchnia bangladeska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.