Annabel  Langbein

Suflety z rybkami


Przepis z programu Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

Suflety z rybkami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

50g masła plus do wysmarowania naczyń

½ szklanki mąki

1¾ szklanki mleka

szczypta świeżo zmielonego gałki muszkatołowej

1 łyżeczki soli

duża szczypta białego pieprzu

drobno starta skórka z 1 cytryny

4 łyżki soku z cytryny

5 żółtek

1 szklanka drobnych rybek z rodziny galaksowatych lub posiekanego

wędzonego łososia

2 łyżki drobno posiekanych ziół np. trybuli

bazylii lub natki pietruszki

5 białek

6 łyżek śmietany

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 180°C. Grubo wysmaruj masłem 6 kokilek i wstaw do lodówki do schłodzenia.
W rondlu roztop masło nie doprowadzając do zbrązowienia. Wsyp mąkę, smaż mieszając przez 2 min na gładką masę. Wlej mleko, cały czas mieszając, dosyp gałkę muszkatołową, sól i pieprz, skórkę z cytryny. Doprowadź do wrzenia, cały czas mieszając, aż powstanie bardzo gęsty sos.
Dolej sok z cytryny, wymieszaj. Zdejmij z ognia. Wbijaj po jednym żółtku i rozcieraj. Spróbuj i w razie potrzeby dopraw - masa powinna mieć wyrazisty smak. Dodaj ryby i zioła, wymieszaj.
Do czystej miski wlej białka, ubij pianę. Dodaj jedną czwartą piany do masy z rybami. Dokładnie wymieszaj. Dołóż resztę piany i ostrożnie wymieszaj. Napełnij masą kokilki, przeciągnij kciukiem dookoła krawędzi, żeby suflety równo wyros

powrót

Podobne przepisy

Śledź w oleju
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wigilijne (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Pieczona ryba z tapenadą z suszonych pomidorów
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.4)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania z ryb
Steki z tuńczyka z salsą z rukoli i mango
Marieta  Marecka
Przepis z programu Mała Improwizacja (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
Sum marynowany w soku z limonki z sałatką z roszponki i mango
Przepis z programu Szefowie kuchni (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Ryba pieczona w pergaminie
Ewa Chodakowska
Przepis z programu Be Active. Ewa Chodakowska 2 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Dania dietetyczne
Dorada w liściach winorośli
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.