Suflety z ricottą i wanilią

Przepis z programu Kucharze świata (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Suflety z ricottą i wanilią
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Plasterki truskawek tworzą piękny wzór pod waniliowymi sufletami. Ten wykwintny deser ozdobiony jest ciemną oraz białą czekoladą i posypany pistacjami w karmelu.



Karmelizowane pistacje

¼ szklanki cukru pudru

50-60 łuskanych pistacji



Suflety

3 jajka, żółtka oddzielone od białek

¼ szklanki cukru

20 dag serka ricotta (10% tłuszczu)

sok z ¼ cytryny

szczypta soli

1 laska wanilii



opakowanie dojrzałych truskawek

½ szklanki puree z truskawek

1 łyżka stołowa soku z cytryny

5 dag ciemnej, roztopionej czekolady

pokruszone pistacje w karmelu

4 listki mięty, pokrojone w cieniutkie paseczki



3 dag białej, roztopionej czekolady



Przygotowanie pistacji w karmelu

Rozgrzewamy piekarnik do 175 stopni Celsjusza. Orzeszki wykładamy na blachę do pieczenia, posypujemy cukrem, wstawiamy do piekarnika i prażymy 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Po wyjęciu z piekarnika – wysypujemy pistacje na natłuszczoną patelnię i studzimy, a następnie siekamy lub miażdżymy na małe kawałki. Orzeszki można przygotować dzień lub dwa wcześniej i przechować w szczelnie zamkniętym pojemniku.



Przygotowanie sufletów

Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni Celsjusza. Smarujemy masłem i wysypujemy cukrem foremki o siedmiocentymetrowej średnicy. Głęboką blachę do pieczenia wykładamy pergaminem.

W głębokiej misce ubijamy białka. Wsypujemy połowę cukru i nadal ubijamy na miękką pianę.

W drugiej misce ubijamy żółtka z ricottą, sokiem z cytryny i solą. Rozcinamy wzdłuż laskę wanilii i wyskrobujemy z niej nasionka, dodając je do żółtek. Starannie mieszamy. Dużą łyżkę dodajemy piany do żółtek i mieszamy, by je rozrzedzić, a następnie delikatnie i porcjami łączymy resztę piany z masą jajeczno-serową. Ostrożnie napełniamy mieszanką foremki do 2/3 wysokości. Ustawiamy je na blasze, do której wlewamy tyle gorącej wody, by również sięgała 2/3 ścianek foremek. Pieczemy 15 minut, aż suflety wyrosną.



Przygotowanie carpaccio z truskawek i dekoracji

Kroimy truskawki poziomo na bardzo cienkie krążki. Układamy je w kolisty wzór na każdym z 4 talerzy, pokrywając całą powierzchnię. Przekładamy truskawkowe puree do plastikowej butelki i wyciskamy je na owoce. Zwijamy z pergaminu małą tutkę, napełniamy roztopioną, ciemną czekoladą, obcinamy koniec i “rysujemy” na truskawkach wzory. Posypujemy je pokruszonymi pistacjami, a brzegi talerza – paseczkami mięty.



Przygotowanie deseru

Pośrodku każdego talerza układamy suflet. Zwijamy z pergaminu małą tutkę, napełniamy roztopioną, ciemną czekoladą, obcinamy koniec i “rysujemy” na wierzchu każdego sufletu równoległe linie. Posypujemy pistacjami.



© Marcel Panic

powrót

Podobne przepisy

Brzoskwinie pieczone w winie marsala
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Gruszki w verjuice
Annabel  Langbein
Przepis z programu Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Galaretka karmelowa
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań Urodziny dziecięce (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Granita Shikanji z cytrynowym crème fraîche
Przepis z programu W świecie przypraw Anjum (odc. 7)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Czekoladowa teryna z bakłażanami
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pudding imbirowy
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia australijska, Kuchnia brytyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.