Donna Hay

Suflety z koziego sera z sałatką z pieczonych buraczków


Przepis z programu Donna Hay - szybkie, świeże, proste (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki, Przekąski

Suflety z koziego sera z sałatką z pieczonych buraczków
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

150 g miękkiego koziego sera

1 ½ szklanki (375 ml) śmietanki kremówki

sól morska

2 szklanki (140 g) okruchów ze świeżego białego chleba

 

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 200°C. Przygotować sałatkę z młodych buraczków. Umyć je i wyszorować. Oberwać i zachować małe listki. Łodygi obciąć i wyrzucić. Buraczki i rozmaryn rozłożyć na dużej blasze do pieczenia. Skropić olejem i posypać solą. Opiekać 40 minut, do miękkości. Odstawić na bok. Przygotować suflet. Do pojemnika miksera wrzucić ser, wlać śmietankę, dodać żółtka i posolić. Zmiksować na puszystą masę. Domieszać pokruszony chleb. Białka wlać do czystej miski. Ubić miękką pianę. Wymieszać z masą serową. Rozłożyć do czterech lekko natłuszczonych foremek o pojemności 1 ½ szklanki. Piec 20-25 minut, aż suflety wyrosną i nabiorą złotej barwy. Przed podaniem przekroić buraczki na pół. Wymieszać z liśćmi, octem, oliwą, solą i pieprzem. Podawać z sufletem.

powrót

Podobne przepisy

Gruszki w winie
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.9)
trudność: trudne
rodzaj dania: Przekąski, Desery
Cantuccini
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Tarta z kozim serem i pomidorami
Katia Roman-Trzaska
Przepis z programu Little Chef (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Podpłomyki w terenie, bez stolnicy
Łukasz Łuczaj
Przepis z programu Dziki obiad Łukasza Łuczaja (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Inne, Pieczywo
Burgery z łososia z koperkiem
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.