Donna Dooher

Suflet ziemniaczny


Przepis z programu Kurs gotowania Donny Dooher (odc.26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie

Suflet ziemniaczny
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Suflet ziemniaczany

3 łyżki stołowe (45 ml) niesolonego masła do posmarowania kokilek

¼ szklanki (60 ml) niesolonego masła do smarowania wierzchów sufletów

¼ szklanki (60 ml) niesolonego masła

1 szklanka (250 ml) tartej bułki

1,5 kg niedobranych, wyszorowanych ziemniaków

2/3 szklanki (150 ml) ciepłego mleka

gruboziarnista sól i świeżo mielony pieprz do smaku

2 jajka

1 żółtko

250 g pleśniowego sera Cambazola, pokrojonego na 8 równych części

sproszkowana papryka do posypania sufletów



Przygotowanie

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Posmarować kokilki masłem i wysypać tartą bułka.

Wrzucić ziemniaki do osolonej, zimnej wody, doprowadzić do wrzenia i gotować 30 minut, aż będą miękkie. Odcedzić. Obrać póki gorące, pokroić w duże kawałki i przecisnąć przez praskę do ziemniaków. W dużej misce wymieszać ziemniaki z ½ szklanki (125 ml) masła i z mlekiem. Doprawić do smaku. Wymieszać z jajkami i żółtkiem. 8 kokilek napełnić do połowy masą ziemniaczaną, wcisnąć po kawałku sera, dopełnić ziemniakami tak, by wystawały ponad krawędź naczyń. Na wierzchu każdego sufletu położyć kawałek masła, posypać papryką. Ustawić na blasze, piec 15 minut. Zwiększyć temperaturę do 220 stopni C i piec jeszcze 5 minut. Podawać na gorąco.



© Donna Dooher

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.