James  Martin

Suflet z owocem passiflory


Przepis z programu Słodki James (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Suflet z owocem passiflory
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Suflet

masło do natłuszczenia formy

2 łyżki drobnego cukru

białko z 4 średnich jajek

miąższ 1 owocu passiflory



Banany

25 g masła

1 łyżka drobnego cukru

2 łyżki gotowego sosu custard

2 średnie banany, obrane i przecięte wzdłuż na połówki



Do podania

lody waniliowe

kilka gałązek świeżej mięty



Przygotowanie

Nagrzej piekarnik do 180 stopni C. Nasmaruj masłem wnętrza dwóch kokilek i wysyp każdą jedną łyżką drobnego cukru. W dużej czystej misce ubij białka jajek na sztywną pianę. Dodaj pozostały cukier i ubijaj dalej, aż piana będzie gęsta i błyszcząca. W oddzielnej, dużej misce, zmieszaj custard z miąższem passiflory i dokładnie wymieszaj. Delikatnie wmieszaj ubite białka. Nałóż porcje mieszaniny do przygotowanych kokilek i ustaw je na blasze do pieczenia. Wstaw suflety do piekarnika i piecz 15-20 minut, aż wyrosną i będą złoto-brązowe. W tym czasie rozgrzej w garnku masło, aż lekko zbrązowieje. Dodaj cukier oraz banany i ogrzewaj, często mieszając, aż banany zrobią się jednolicie złocisto-brązowe. Postaw suflety w kokilkach na talerzach. Ułóż obok banany wraz z porcją lodów waniliowych. Ozdób je gałązkami świeżej mięty.



© James Martin



powrót

Podobne przepisy

(odc.08)gruszki w winie
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Sorbet malinowy z winem gamey i babeczki z owocami oraz lukrem
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko (odc.22)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Pierogi na słodko - Aniela Redelbach
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia polska
Rabarbarowy deser parfait
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Sorbet z malinami i kwiatami hibiskusa
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 46)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Naleśniki maślankowe
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Maślanka (odc. 9)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.