Agnieszka Kręglicka

Suflet z kozim serem


Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Suflet z kozim serem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

120 g spójnego koziego twarożku

utarty ząbek czosnku

łyżeczka tymianku

2 czubate łyżki masła

2 łyżki mąki

szklanka mleka

3 żółtka

3 białka

masło i parmezan do wysypania foremek

 

Przygotowanie:

Przygotować beszamel, na patelni rozgrzać masło, dodać mąkę i podsmażyć, nie rumienić. Wlać mleko, podgrzewać i mieszać, aż powstanie spójny sos, chwilę gotować. Ostudzić. Dodać przyprawy, kozi serek i żółtka, dokładnie wymieszać. Foremki do sufletu o pojemności 0,25 l wysmarować masłem i wysypać parmezanem. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni C. Ubić pianę z białek. Czwartą część piany wymieszać dokładnie z masą serową, by stała się lżejsza. Następnie wymieszać z resztą piany, bardzo delikatnie, spore cząstki piany powinny pozostać nierozbite. Napełnić foremki do 3/4 wysokości. Piec w wysokiej temperaturze póki będą rosły, gdy zaczną się rumienić delikatnie zmniejszyć temperaturę. Pieczenie trwa ok. 20 minut. Podawać na gorąco, natychmiast po wyjęciu z piekarnika.

powrót

Podobne przepisy

Kanapka dla chłopa
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Biała kiełbasa zapiekana z Lazurem
Gieno Mientkiewicz
Przepis z programu Przez dziurkę od sera 3 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Quiche lorraine
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Fit batoniki z płatków i orzechów
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.