Suflet w jabłkach z sosem czekoladowym

Przepis z programu Akademia mistrza Novellego (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Suflet w jabłkach z sosem czekoladowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

120 g dżemu malinowego

30 ml kirszu

1 łyżka skrobi kukurydzianej

4 duże kwaśne jabłka

np. granny smith

100 g miękkiego masła

100 g gorzkiej czekolady (70 % kakao) startej na tarce

8 średnich białek

300 g białej czekolady połamanej na kawałki

400 ml śmietanki 36%

85 g drobnego cukru

cukier puder do dekoracji

 

 

Przygotowanie:


Nagrzać piekarnik do 160°C. Delikatnie podgrzewać dżem, aż się rozpuści, i dodać trochę kirszu. W miseczce rozprowadzić skrobię kukurydzianą w odrobinie zimnej wody. Dodać do dżemu, wymieszać, zdjąć z ognia i odstawić do wystudzenia. Odciąć górę jabłek i wydrążyć środki, nie naruszając dna. Miąższ wyrzucić. Odwrócić jabłka i odstawić na 10 minut, aby wyciekł z nich sok. Następnie umieścić otworem do góry w natłuszczonym, żaroodpornym naczyniu. Natłuścić środki jabłek masłem i posypać gorzką czekoladą. Ubić białka na sztywną pianę. Ostrożnie mieszając, dodać dżem. Nałożyć masę do jabłek i wytrzeć brzegi. Piec 8–10 minut, aż suflety urosną. Tymczasem rozpuścić białą czekoladę w kąpieli wodnej. Dodać resztę kirszu i śmietankę. Przelać sos do dzbanka. Oprószyć gorące suflety cukrem pudrem i podawać. Osobno podać sos.

powrót

Podobne przepisy

Kogel-mogel z Kozamerem klasztornym i malinami
Gieno Mientkiewicz
Przepis z programu Przez dziurkę od sera 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Galaretka z suszu
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.3)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Lodowy tort z owocami lasu
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Gruszki w miodzie i winie
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pudding z chleba z masłem i marmoladą
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska
Puchar gruszkowy według dawnej receptury
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.