Janella  Purcell

Suflet szwajcarski


Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 2 (odc.21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia szwajcarska

Suflet szwajcarski
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

140 g masła

65 g mąki

700 ml mleka

gałka muszkatołowa

sól

pieprz

litr śmietany

200 g startego gruyera

100 g bułki tartej

30 g masła

6 jajek

 

 

Przygotowanie:


Zagotować mleko w małym rondelku. Dodać startą gałkę muszkatołową, szczyptę soli i pieprzu.
Stopić masło. Dodać do niego mąkę. Smażyć przez kilka minut mieszając. Ostudzić przez minutę albo dwie. Ponownie ustawić na palniku. Dolewać po łyżce gorącego mleka, intensywnie mieszając. Doprowadzić do wrzenia. Gotować przez 3 minuty. Dodać ser i żółtka. Wymieszać.
Foremki do sufletu wysmarować masłem. Do każdej wsypać łyżeczkę bułki tartej. Rozprowadzić ją równą warstwą. Nadmiar wysypać. Białka i szczyptę soli ubić na sztywną pianę. Wymieszać 1/3 piany z masą serową. Dodać resztę piany. Delikatnie przełożyć masę do foremek. Zapiec.

powrót

Podobne przepisy

Nadziewane pomidory
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Omlet po francusku
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.