Tomasz Jakubiak

Suflet orzechowy z ostrą papryczką i sosem cynamonowym


Przepis z programu Jakubiak w sezonie 3 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

odsłon: 5102

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

15 dag mixu ulubionych orzechów uprażonych i zmielonych na miał

6 żółtek

5 białek

3 łyżki cukru

drobno posiekana ostra papryczka

laska wanilii

odrobina pieprzu i soli

łyżeczka esencji lub wody pomarańczowej

masło i bułka tarta do wysmarowania formy

Pozostałe składniki:

0,5 l śmietanki 36%

2 łyżki mascarpone

2 szczypty cynamonu

2 łyżki cukru brązowego

odrobina soli

 

Przygotowanie:

Żółtka utrzyj z cukrem na gładko i dodaj orzechy. W oddzielnym pojemniku ubij na sztywno białka, które po łyżce dodawaj do masy żółtkowej. Do masy dodaj teraz pestki wanilii, esencję oraz ostrą papryczkę. Sufletówki wysmaruj masłem i oprósz bułką. Do sufletówek wlej masę do ¾ pojemności. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i piecz około 20 min. W małym rondelku rozpuść cukier aż powstanie karmel i dodaj pozostałe składniki. Gotuj aż zgęstnieje.

powrót

Podobne przepisy

Parfait (lody) piernikowe
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.3)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Budyń kawowy z pączkami
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Kawa (odc.27)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Pieczone brzoskwinie z amaretto
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania z grilla, Dania na walentynki
Racuchy z jabłkiem i ricottą
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Domowa chałwa
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dobre dla dzieci
Flan karmelowy
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

skomentuj przepis

kasia1999

postów: 6

02.08.2012 00:08

CYTUJ

Aaaaach.Slinka cieknie!

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.