Suflet czekoladowy

Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 3 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Suflet czekoladowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

300 ml mleka

30 g cukru

20 g czekolady albo 30 g kakao

laska wanilii albo ekstrakt waniliowy

40 g mąki

40 g masła

2 jajka

 

 

Przygotowanie:


Połamaną na kawałki czekoladę albo kakao dodać do mleka. Foremki do sufletu natłuścić masłem i wysypać cukrem. Podgrzać mleko z wanilią. Dodać cukier i podgrzewać, aż się rozpuści. Przygotować zasmażkę z masła i mąki. Odstawić do ostygnięcia. Usunąć laskę wanilii z mleka i zalać nim zasmażkę. Gotować przez 5 minut mieszając, żeby nie robił się kożuch. Schłodzić i pojedynczo dodawać żółtka, następnie podgrzać w kąpieli wodnej. Ubić sztywną pianę z białek i cukru. Połączyć ją z przygotowanym sosem. Przelać masę do foremek napełniając je w ¾. Piec w temperaturze 175-180°C przez 25 minut.

powrót

Podobne przepisy

Krem czekoladowy
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
(odc.11)grejpfruty w galaretce
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pudding z brązowego ryżu
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 61)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
(odc.10)gruszki zapiekane ze słodkim pieczywem
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ciasto z syropem z czerwonych pomarańczy
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko 2 (odc.2) II seria
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Desery
Gruszki w miodzie i winie
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.