Delia  Smith

Suflet czekoladowy


Przepis z programu Delia na zimę (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Suflet czekoladowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

11 dag masła

20 dag czekolady o jak najwyższej zawartości miazgi kakaowej

1 łyżka stołowa Armaniaku

35 dag suszonych śliwek

150 ml wody

150 ml Armaniaku

4 jajka

żółtka oddzielone od białka

11 dag drobnego cukru

 

 

Przygotowanie:


Do garnka wlewamy trochę wody, powoli zagotowujemy, na garnku stawiamy miskę, do której wrzucamy masło i połamaną czekoladę. Po 10 minutach, gdy jest już płynna, dodajemy łyżkę Armaniaku. Śliwki wrzucamy do 150 ml wody, zagotowujemy, a następnie zalewamy na noc 150 ml Armaniaku. Do miski wbijamy żółtka, wsypujemy cukier i ubijamy na jasną, gęstą, puszystą masę. Łączymy ją z roztopioną czekoladą. Dodajemy 18 przekrojonych na pół śliwek. Mieszamy.
Ubijamy miękką pianę z białek i mieszamy z koglem-moglem – najpierw jedną łyżkę, aby masę rozrzedzić, a następnie resztę. Dwudziestocentymetrową tortownicę wykładamy pergaminem, wygarniamy do niej masę i pieczemy 30 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza.
Podajemy z sosem śliwkowym.

powrót

Podobne przepisy

Ciasto serowe ze śliwkami
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Ciasto czekoladowe z gęstą polewą
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Czekolada (odc. 28)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Ciasto z syropem z czerwonych pomarańczy
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko 2 (odc.2) II seria
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Desery
„Sernik” z orzechów i syropu klonowego
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Serniki
Torcik z sera ricotta z rodzynkami korynckimi i sosem karmelowym
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Tort czekoladowy
Bożena Sikoń
Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń (odc.3)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.