Delia  Smith

Suflet czekoladowy


Przepis z programu Delia na zimę (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Suflet czekoladowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

11 dag masła

20 dag czekolady o jak najwyższej zawartości miazgi kakaowej

1 łyżka stołowa Armaniaku

35 dag suszonych śliwek

150 ml wody

150 ml Armaniaku

4 jajka

żółtka oddzielone od białka

11 dag drobnego cukru

 

 

Przygotowanie:


Do garnka wlewamy trochę wody, powoli zagotowujemy, na garnku stawiamy miskę, do której wrzucamy masło i połamaną czekoladę. Po 10 minutach, gdy jest już płynna, dodajemy łyżkę Armaniaku. Śliwki wrzucamy do 150 ml wody, zagotowujemy, a następnie zalewamy na noc 150 ml Armaniaku. Do miski wbijamy żółtka, wsypujemy cukier i ubijamy na jasną, gęstą, puszystą masę. Łączymy ją z roztopioną czekoladą. Dodajemy 18 przekrojonych na pół śliwek. Mieszamy.
Ubijamy miękką pianę z białek i mieszamy z koglem-moglem – najpierw jedną łyżkę, aby masę rozrzedzić, a następnie resztę. Dwudziestocentymetrową tortownicę wykładamy pergaminem, wygarniamy do niej masę i pieczemy 30 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza.
Podajemy z sosem śliwkowym.

powrót

Podobne przepisy

Orzechowiec
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Potrawy na Boże Narodzenie
Tarta z malinami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tort szpinakowy z wiśniami
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.