Suflet czekoladowy z wędzoną solą i słodkim pesto

Przepis z programu Bitchin' Kitchen 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Suflet czekoladowy z wędzoną solą i słodkim pesto
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

słodkie pesto:

¼ szklanki mielonych migdałów

½ szklanki wody

½ szklanki cukru trzcinowego

¾ szklanki listków świeżej mięty



suflety czekoladowe:

¾ szklanki dobrej ciemnej czekolady, posiekanej

3 żółtka

3 łyżki cukru trzcinowego

100 g masła

½ łyżki wędzonej soli morskiej

6 białek

½ szklanki drobnego cukru

½ łyżeczki białego octu winnego

2 łyżeczki masła i drobny cukier do natłuszczenia i wysypania kokilek



Przygotowanie:

Przygotowujemy słodkie pesto: prażymy migdały na średnim ogniu, potrząsając patelnią, aż się zezłocą, przesypujemy do miski i odstawiamy na bok. Stawiamy rondelek na średnim ogniu, wlewamy do niego wodę i wsypujemy cukier trzcinowy. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu 5 minut, a następnie zdejmujemy z ognia i odstawiamy, żeby syrop całkowicie ostygł. W naczyniu malaksera miksujemy pulsacyjnie świeżą miętę z uprażonymi migdałami na granulowaną masę i wlewamy przez kominek ¼ szklanki syropu. Rozgrzewamy piekarnik do 190˚C. Roztapiamy czekoladę w kąpieli wodnej na średnim ogniu i odstawiamy na 10 minut, żeby przestygła. W średniej misce ucieramy żółtka z cukrem trzcinowym i wędzoną solą. Mieszamy czekoladę z utartymi żółtkami. Ubijamy białka z białym octem winnym na dość sztywną pianę. Dodajemy drobny cukier i ubijamy, aż piana będzie błyszcząca i sztywna. Delikatnie mieszamy ją z czekoladą w kilku porcjach, tak by nie uszło z niej za dużo powietrza. Smarujemy masłem 4 kokilki, oprószamy drobnym cukrem i wytrząsamy nadmiar. Napełniamy kokilki czekoladową masą centymetr poniżej krawędzi. Ustawiamy kokilki w blasze do pieczenia i pieczemy dokładnie 16 minut. Układamy suflety na talerzykach i dekorujemy każdy łyżką słodkiego pesto.



© Nadia Giosia

powrót

Podobne przepisy

Dziecięce ciasto jogurtowe
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
(odc.06) ciasto z serowym nadzieniem na słono
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.6)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Migdałowe ciasto z serem ricotta
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Migdały (odc.11)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Ciastka orzechowe
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Domowe krakersy
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia francuska
Tort z kremem herbacianym
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.