Sophie Grigson

Succotash


Przepis z programu Gotuj zieleninę z Sophie (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

Succotash
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 kolby kukurydzy cukrowej

30 g masła

4 dymki

posiekane

2 łyżki wody

200 g fasolki flażoletki ugotowanej albo odsączonej z puszki

5 łyżek śmietany kremówki

sok z ½ cytryny

sól i świeżo mielony pieprz

garść posiekanej natki pietruszki

 

 

Przygotowanie:


Ostrym nożem zetnij nasiona kukurydzy prosto do rondla. Dokładnie oskrob kolbę, żeby pozyskać cenne soki. Dodaj masło, dymkę, sól i pieprz do smaku oraz 2 łyżki wody. Przykryj garnek pokrywką, doprowadź do wrzenia, zmniejsz płomień i na wolnym ogniu gotuj przez 15 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodaj fasolę oraz śmietanę i gotuj bez przykrycia na małym ogniu jeszcze przez 15 minut, aż sos zgęstnieje. Spróbuj, dopraw do smaku, dodaj sok z cytryny, zamieszaj, posyp posiekaną natką pietruszki. Podawaj na gorąco.

powrót

Podobne przepisy

Jajka w koszulkach ze szparagami
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.13)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Bakłażany duszone w pomidorach
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Kaszubska drożdżówka z jabłkami
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Żółta sałatka
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
Pasta z młodego Jaśka
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 3
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.