Sophie Grigson

Succotash


Przepis z programu Gotuj zieleninę z Sophie (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

Succotash
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 kolby kukurydzy cukrowej

30 g masła

4 dymki

posiekane

2 łyżki wody

200 g fasolki flażoletki ugotowanej albo odsączonej z puszki

5 łyżek śmietany kremówki

sok z ½ cytryny

sól i świeżo mielony pieprz

garść posiekanej natki pietruszki

 

 

Przygotowanie:


Ostrym nożem zetnij nasiona kukurydzy prosto do rondla. Dokładnie oskrob kolbę, żeby pozyskać cenne soki. Dodaj masło, dymkę, sól i pieprz do smaku oraz 2 łyżki wody. Przykryj garnek pokrywką, doprowadź do wrzenia, zmniejsz płomień i na wolnym ogniu gotuj przez 15 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodaj fasolę oraz śmietanę i gotuj bez przykrycia na małym ogniu jeszcze przez 15 minut, aż sos zgęstnieje. Spróbuj, dopraw do smaku, dodaj sok z cytryny, zamieszaj, posyp posiekaną natką pietruszki. Podawaj na gorąco.

powrót

Podobne przepisy

Mix kasz z warzywami
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Dobre dla dzieci
Keralskie curry warzywne, papadamy, ryż i miętowy jogurt
Jamie  Oliver
Przepis z programu 15 minut Jamiego (odc. 30)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Krem paprykowy
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 4
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
Warzywa w sosie sezamowym
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU na parze (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.