Studenckie curry

Studenckie curry
Oceń przepis:
54 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Marta Dymek

Seria kulinarna:
Zielona rewolucja Marty Dymek 2 (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegańskie

Składniki:

  • 500 g ziemniaków
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • ¾ łyżeczki mielonej kolendry
  • ¾ łyżeczki płatków chili
  • ½ łyżeczka kurkumy
  • olej
  • ½ szklanki wody
  • ¼ - ½ łyżeczki cukru
  • sól i czarny pieprz
do podania: posiekana kolendra lub pietruszka oraz ryż
  • 1,5 łyżeczki ziaren kuminu

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Na dnie patelni rozgrzać olej, dodać przyprawy i smażyć przez 30 sekund, a następnie dodać ziemniaki oraz ciecierzycę. Podsmażać przez 3 - 5 minut.
W międzyczasie wstawić do gotowania ryż. Do podsmażonych ziemniaków oraz ciecierzycy dodać pomidory, wodę, cukier oraz szczyptę soli i gotować na średnim ogniu bez przykrywki przez 15 minut lub do czasu, aż ziemniaki będą miękkie.
Na koniec rozgrzać patelnię, wrzucić na nią na kilka sekund kumin i gorący, podprażony wrzucić do curry. Zamieszać, doprawić do smaku solą oraz pieprzem i podawać z ryżem i świeżą kolendrą.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA