Marta Dymek

Studenckie curry


Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegańskie

odsłon: 1878

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 2
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0

Składniki:

500 g ziemniaków

1 puszka ciecierzycy

1 puszka pomidorów

1 łyżeczka mielonego kuminu

¾ łyżeczki mielonej kolendry

¾ łyżeczki płatków chili

½ łyżeczka kurkumy

olej

½ szklanki wody

¼ - ½ łyżeczki cukru

sól i czarny pieprz

 

do podania: posiekana kolendra lub pietruszka oraz ryż

1,5 łyżeczki ziaren kuminu

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Na dnie patelni rozgrzać olej, dodać przyprawy i smażyć przez 30 sekund, a następnie dodać ziemniaki oraz ciecierzycę. Podsmażać przez 3 - 5 minut.
W międzyczasie wstawić do gotowania ryż. Do podsmażonych ziemniaków oraz ciecierzycy dodać pomidory, wodę, cukier oraz szczyptę soli i gotować na średnim ogniu bez przykrywki przez 15 minut lub do czasu, aż ziemniaki będą miękkie.
Na koniec rozgrzać patelnię, wrzucić na nią na kilka sekund kumin i gorący, podprażony wrzucić do curry. Zamieszać, doprawić do smaku solą oraz pieprzem i podawać z ryżem i świeżą kolendrą.

powrót

Podobne przepisy

Burgery buraczane
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegańskie
Pietruszka teriyaki z brokułem i ryżem
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 5 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegańskie

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.