Strzępiel czarny pieczony w soli

Przepis z programu Szkoła gotowania Marthy Stewart 3 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

Strzępiel czarny pieczony w soli
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

3 szklanki soli gruboziarnistej

6 białek z dużych jaj

1 strzępiel czarny, labraks lub inna biała ryba (ważąca ponad kilogram), w całości, obrana z łusek i oczyszczona

świeżo zmielony pieprz

1 cienko pokrojona cytryna

6 gałązek świeżego tymianku

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 200°C. Ubij białka aż do uzyskania miękkiej piany. Dodaj sól i wymieszaj za pomocą gumowej łopatki.

Wnętrze ryby przypraw pieprzem i wypełnij połową kawałków cytryny oraz gałązkami tymianku. Na blaszce do pieczenia rozłóż papier i rozsmaruj na niej półtoracentymetrową warstwę masy z białek i soli. Umieść na niej rybę, przypraw z wierzchu pieprzem i połóż na niej resztę cytryny i tymianku. Następnie przykryj ją całą (łącznie z głową) pozostałą masą z soli, zostawiając ogon odkryty.

Piecz przez około 35 minut. Następnie używając widelca lub łyżki rozbij skorupę solną i odsłoń rybę. Przełóż na półmisek.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.