Strudlowe ciastka śliwkowe na sposób friulański

Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Strudlowe ciastka śliwkowe na sposób friulański
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Ciasto

250 g mąki pszennej

jajo

50 g masła

łyżka cukru

5-6 łyżek letniej wody

szczypta soli



Nadzienie

700 g śliwek

3 łyżki likieru maraskino

100 g masła

40 g biszkoptów (suchych)

100 g cukru

starta skórka z jednej cytryny

80 g rodzynek sułtańskich

50 g orzeszków piniowych





Przygotowujemy ciasto

Przesiewamy mąkę na stolnicę i formujemy w kopczyk; do zagłębienia dodajemy sól, cukier, jajo, letnią wodę i miękkie masło pokrojone na kawałki. Energicznie wyrabiamy ciasto, uderzając nim o stolnicę, tak żeby nabrało elastyczności; przykrywamy ciasto uprzednio podgrzaną miską i odstawiamy na około 25 minut.

W tym czasie przygotowujemy nadzienie

Zamaczamy rodzynki w letniej wodzie; na patelni teflonowej lekko prażymy orzechy piniowe; rozkruszamy na drobne okruchy biszkopty i odstawiamy na później. Myjemy śliwki, kroimy na pół, wyjmujemy pestki i kroimy na plasterki; wkładamy do rondla, posypujemy cukrem i gotujemy 4-5 minut, mieszając od czasu do czasu drewnianą łyżką. Przekładamy śliwki do miski, dodajemy likier maraskino, startą skórkę cytrynową, odcedzone i wyciśnięte z wody rodzynki, prażone orzeszki piniowe i dokładnie mieszamy. Cienko rozwałkowane ciasto układamy na posypanej mąką ściereczce, wykrawamy ostrym nożem 8 prostokątnych płatów o wymiarach 15 na 10 cm. Smarujemy ciasto roztopionym uprzednio masłem, posypujemy rozkruszonymi biszkoptami, pośrodku nakładamy nadzienie śliwkowe z rodzynkami i orzeszkami piniowymi, pozostawiając wolne brzegi przynajmniej o szerokości 1 cm. Zwijamy ciasto jak strudel, pomagając sobie ściereczką, dobrze zaklejamy brzegi i delikatnie umieszczamy na posmarowanej masłem blasze. Smarujemy wierzch ciastek roztopionym masłem i wstawiamy blachę do piekarnika nagrzanego do 180° Celsjusza i pieczemy 40–50 minut, od czasu do czasu smarując roztopionym masłem. Upieczone ciastka układamy na półmisku. Podajemy ciepłe posypane cukrem pudrem.



Źródło: KUCHNIA WŁOSKA

powrót

Podobne przepisy

Makaroniki anyżowe
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Przyprawy korzenne (odc. 29)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Tort Pischinger
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia austriacka
Pieróg na słodko z jabłkiem i pestkami dyni
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 5 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Tort czekoladowy
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Ser mascarpone (odc. 16)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Mazurek kajmakowy z orzechami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Potrawy wielkanocne, Ciasta wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Ciasteczka owsiane z kawą
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.