Donna Dooher

Strudel ziemniaczany z sosem koperkowym


Przepis z programu Kurs gotowania Donny Dooher (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

Strudel ziemniaczany z sosem koperkowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 duże ziemniaki

obrane i pokrojone w 5 mm kostkę

2 łyżki stołowe (30 ml) niesolonego masła

2 łyżki stołowe (30 ml) oliwy z oliwek

1 szklanka (250 ml) drobno posiekanej cebuli

1 posiekany ząbek czosnku

4 szklanki (1 l) pokrojonych w kostkę pieczarek

2 szklanki (500 ml) pokrojonych grzybów shiitake

2 łyżki stołowe (30 ml) białego wermutu

2 łyżki stołowe (30 ml) posiekanego oregano

2 łyżki stołowe (30 ml) posiekanego tymianku

2 łyżki stołowe (30 ml) posiekanej natki

gruboziarnista sól

świeżo mielony pieprz

½ szklanki (125 ml) miękkiego

koziego sera Chevre

3 arkusze ciasta filo

½ szklanki (125 ml) roztopionego

klarowanego masła

sos koperkowy

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C. Ugotować w osolonym wrzątku ziemniaki, aż będą miękkie, odcedzić. Na dużej patelni rozgrzać 1 łyżkę (15 ml) masła oraz 1 łyżkę (15 ml) oliwy i dusić cebulę z czosnkiem, aż zmiękną. Dodać pieczarki i smażyć, aż się zrumienią. Przełożyć do ziemniaków.
Rozgrzać pozostałe masło oraz oliwę i podsmażyć grzyby shiitake, aż będą złociste. Dołożyć do ziemniaków. Wlać na gorącą patelnię wermut, gotować 30 sekund. Do ziemniaków i grzybów dodać wermut oraz zioła. Doprawić solą i pieprzem. Wkruszyć ser i delikatnie wymieszać. Rozłożyć arkusz ciasta filo, posmarować klarowanym masłem, przykryć drugim, a następnie trzecim – oba smarując masłem. Ułożyć nadzienie, zawinąć w ciasto, podwijając brzegi. Położyć na wyłożonej pergaminem blasze, posmarować strudel klarowanym masłem i schłodzić 30 minut. Piec 15 minut, zmniejszyć temperaturę do 180 stopni C i piec kolejne 15 minut, aż będzie złocisto-brązowy. Pokroić na 6 plastrów i podać z ciepłym sosem koperkowym.

powrót

Podobne przepisy

Roladki a la sushi
Przepis z programu Dietosfera (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia japońska, Kuchnia dietetyczna
Prażone migdały z przyprawami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Zdrowa kanapka z pastą jajeczną
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Jajka po baskijsku
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.