Nigel Slater

Strudel jabłkowy


Przepis z programu Smak mojego życia (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia austriacka

Strudel jabłkowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

680 g obranych

wypestkowanych i pokrojonych jabłek

½ pomarańczy (sok i skórka)

100 g cukru

świeżo starta gałka muszkatołowa

do smaku

55 g sułtanek

6-8 płatów gotowego ciasta filo

55 g roztopionego i ostudzonego masła (plus masło do wysmarowania formy)

2 łyżki bułki tartej

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C. W misce połącz jabłka, sok z pomarańczy, otartą skórkę z pomarańczy, cukier, gałkę muszkatołową i sułtanki. Zamieszaj. Posmaruj każdy płat ciasta filo roztopionym masłem. Ułóż płaty ciasta jedno na drugim i umieść na papierze do pieczenia. Posyp wierzchni płat bułką tartą, a na środku połóż jabłka. Delikatnie zwiń ciasto niczym cygaro, pomagając sobie papierem do pieczenia. Ułóż strudel na natłuszczonej blasze, posmaruj pozostałym masłem i piecz 30-40 minut aż ciasto się zrumieni, a farsz będzie gorący.

powrót

Podobne przepisy

Ciasteczka mamoul z pistacjami
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia arabska, Kuchnia turecka
Ciasto ptysiowe z kremem jagodowo-malinowym
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 2 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia polska
Sernik
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Serniki
kuchnia świata: Kuchnia polska
Strucla z suszonymi owocami namoczonymi w winie lodowym
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Suszone owoce (odc.35)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Pomarańczowe ciasto ryżowe
Przepis z programu Dwóch łakomych Włochów 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Goańskie ciastka krewetkowo-kokosowe
Przepis z programu W świecie przypraw Anjum (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.