Nigel Slater

Strudel jabłkowy


Przepis z programu Smak mojego życia (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia austriacka

Strudel jabłkowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

680 g obranych

wypestkowanych i pokrojonych jabłek

½ pomarańczy (sok i skórka)

100 g cukru

świeżo starta gałka muszkatołowa

do smaku

55 g sułtanek

6-8 płatów gotowego ciasta filo

55 g roztopionego i ostudzonego masła (plus masło do wysmarowania formy)

2 łyżki bułki tartej

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C. W misce połącz jabłka, sok z pomarańczy, otartą skórkę z pomarańczy, cukier, gałkę muszkatołową i sułtanki. Zamieszaj. Posmaruj każdy płat ciasta filo roztopionym masłem. Ułóż płaty ciasta jedno na drugim i umieść na papierze do pieczenia. Posyp wierzchni płat bułką tartą, a na środku połóż jabłka. Delikatnie zwiń ciasto niczym cygaro, pomagając sobie papierem do pieczenia. Ułóż strudel na natłuszczonej blasze, posmaruj pozostałym masłem i piecz 30-40 minut aż ciasto się zrumieni, a farsz będzie gorący.

powrót

Podobne przepisy

Bezy z brzoskwiniami w syropie i lodami
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Dekadencja (odc.5)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Ciasteczka arachidowo-czekoladowe
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Tarta czekoladowa na czekoladowym cieście
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Gorzka czekolada (odc.36)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Lilijki miodowe
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tartaletki bananowo-krówkowe
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko (odc.23)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.