Stir fry z wołowiną i sosem chili

Przepis z programu Ideał (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Stir fry z wołowiną i sosem chili
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Do ryżu:

500 g ryżu z wysoką zawartością glutenu

1 laska cynamonu

1 łyżeczka oleju



Na stir-fry:

olej do smażenia

300 g rumsztyku, pokrojonego w plastry prostopadle do mięsnych włókien

10 g świeżego imbiru, startego

1 ząbek czosnku

100 g grzybów shitake, pokrojonych w plastry

100 g posiekanej kapusty włoskiej lub młodej

50 g czerwonej cebuli, pokrojonej w piórka

50 g kiełków fasolowych

50 groszku cukrowego, pokrojonego w zapałkę

1 szczypta przyprawy pięciu smaków

1 łyżeczka prażonego sezamu

sok z 1 limonki

sos sojowy do smaku

2-3 łyżki słodkiego sosu chili

olej sezamowy



Przygotowanie:

Ryż: opłucz ryż kilka razy, aż woda będzie czysta. Umieść ryż w głębokim żaroodpornym naczyniu o płaskim dnie. Dodaj cynamon, olej i 1 litr wody. Umieść w naczyniu do gotowania na parze i gotuj 20-30 minut. W razie potrzeby uzupełnij poziom wody.

Stir-fry: w dużej patelni lub woku na dużym ogniu rozgrzej olej. Dodaj wołowinę i smaż, mieszając przez 30 sekund. Zdejmij z patelni i odcedź w sicie.

Na patelnię wrzuć czosnek i imbir. Zamieszaj, dodaj pozostałe warzywa. Smaż około minuty, mieszając. Warzywa powinny pozostać chrupiące.

Dodaj przyprawę pięciu smaków, sezam, odrobinę wody i sok z limonki. Dopraw sosem sojowym. Skrop słodkim sosem chili i umieść wołowinę na patelni.

Spróbuj i w razie potrzeby dopraw solą oraz pieprzem. Skrop olejem sojowym i podaj z kleistym ryżem.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.