Janella  Purcell

Stir fry z ryżem, chińskimi kiełbaskami i gai lang


Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia chińska

Stir fry z ryżem, chińskimi kiełbaskami i gai lang
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

filiżanka ryżu

ząbek czosnku

chili

2 jajka

łyżeczka posiekanego imbiru

łyżka posiekanej dymki

chińska kiełbasa

ćwierć filiżanki kolendry

2 łyżki prażonej szalotki

2 łyżki ziarna sezamu

75 g tempeh

pęczek gai lang

łyżeczka sosu hoi sin

gałązki kolendry

kawałek liścia bananowca

 

 

Przygotowanie:


Ryż gotujemy metodą absorpcji w filiżance wody. Na oleju w woku podsmażamy czosnek, chili i imbir. Dodajemy jajka. Smażymy przez minutę robiąc omlet. Wyjmujemy omlet z woka. Kiełbasę podsmażamy przez minutę. Następnie dodajemy gai lang, ryż, tempeh, dymki, szalotki i ziarno sezamu. Dokładamy omlet. Mieszamy wszystko. Wlewamy sos hoi sin. Podsmażamy przez minutę.
Na talerzu układamy liść bananowca i na nim kładziemy ryż. Posypujemy natką kolendry.

powrót

Podobne przepisy

Befsztyki
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Królik w śmietanie z rozmarynem - Aniela Redelbach
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Kurczak po zanzibarsku
Paul Merret
Przepis z programu Czego nie wiecie o... (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia afrykańska
Steki z peklowanej wieprzowiny z sosem pietruszkowym
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.