Stir fry z krewetrkami i makaronem

Stir fry z krewetrkami i makaronem
Oceń przepis:
31 ocen Średnia ocena: 4.20

Przygotował:

Janella Purcell

Seria kulinarna:
Żołądek czy rozsądek? (odc.18)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Owoce morza
Kuchnia świata:
Kuchnia chińska

Przygotowanie:


Składniki
6 zielonych krewetek
2 łyżki oliwy z oliwek
sól
4 rozgniecione ząbki czosnku
paczka makaronu soba
2 łyżki oliwy z oliwek
pół posiekanej cebuli
łyżeczka startego imbiru
2 rozgniecione ząbki czosnku
poszatkowana marchew
pół filiżanki namoczonych i pokrojonych grzybów shitake (bez nóżek)
groszek cukrowy
pokrojona czerwona papryka
2 łyżeczki tamari
pół łyżeczki oleju sezamowego
saszetka dashi
2 łyżki posiekanej natki kolendry

Przygotowanie
Krewetki oczyszczamy i smażymy w woku z oliwą, czosnkiem i solą. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do rozgrzanego woka wlewamy oliwę. Dodajemy cebulę, imbir i czosnek. Smażymy przez 30 sekund. Dolewamy tamari i olej sezamowy. Wsypujemy dashi. Wrzucamy makaron, krewetki i natkę kolendry. Danie przybieramy prażonymi ziarnami sezamu, natką kolendry, posiekaną dymką i wodorostami nori.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA