Janella  Purcell

Stir fry z krewetrkami i makaronem


Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia chińska

Stir fry z krewetrkami i makaronem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Składniki

6 zielonych krewetek

2 łyżki oliwy z oliwek

sól

4 rozgniecione ząbki czosnku

paczka makaronu soba

2 łyżki oliwy z oliwek

pół posiekanej cebuli

łyżeczka startego imbiru

2 rozgniecione ząbki czosnku

poszatkowana marchew

pół filiżanki namoczonych i pokrojonych grzybów shitake (bez nóżek)

groszek cukrowy

pokrojona czerwona papryka

2 łyżeczki tamari

pół łyżeczki oleju sezamowego

saszetka dashi

2 łyżki posiekanej natki kolendry



Przygotowanie

Krewetki oczyszczamy i smażymy w woku z oliwą, czosnkiem i solą. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do rozgrzanego woka wlewamy oliwę. Dodajemy cebulę, imbir i czosnek. Smażymy przez 30 sekund. Dolewamy tamari i olej sezamowy. Wsypujemy dashi. Wrzucamy makaron, krewetki i natkę kolendry. Danie przybieramy prażonymi ziarnami sezamu, natką kolendry, posiekaną dymką i wodorostami nori.

powrót

Podobne przepisy

Krab z woka z ostrym sosem saté
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Roladki z wermiszelem i krewetkami
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Zupa z krabem i kukurydzą
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 38)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Owoce morza
Som tam z mięsem perłopława
Adam Liaw
Przepis z programu Na tropie nowych smaków: Antypody (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza, Sałatki
kuchnia świata: Kuchnia australijska
Kalmary faszerowane
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.24)
trudność: trudne
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Przegrzebki w sosie winno-śmietanowym
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 21)
trudność: trudne
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.