Agnieszka Kręglicka

Stir fry z groszku, grzybów i szpinaku


Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia chińska

Stir fry z groszku, grzybów i szpinaku
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

100 g groszku cukrowego

5 grzybów shiitake lub pieczarek

1 mała marchewka

garść liści szpinaku

 

Przyprawy

olej sojowy

suszone papryczki chilli

2 posiekane ząbki czosnku

łyżeczka wiórków korzenia imbiru

szczypior pocięty w paseczki

 

Sos

2 łyżki wytrawnego sherry

4 łyżki sosu sojowego

1 wyciśnięty ząbek czosnku

4 łyżki rosołu

łyżeczka oleju sezamowego

Przygotowanie:

Wymieszać wszystkie składniki sosu. Małe grzyby zostawić w całości większe pokroić w grube plastry, szpinak i groszek cukrowy opłukać. Rozgrzać patelnię, dodać olej i mocno rozgrzać. Dodać szczypior, imbir, chilli i czosnek, smażyć i mieszać. Po chwili wrzucić grzyby i groszek cukrowy, smażyć i mieszać. Dodać szpinak, wlać sos, zagotować, zamieszać. Sos powinien odparować i oblepić warzywa. Podawać z ryżem.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.