Marta Dymek

Sticky rice z truskawkami


Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 4 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegańskie

Sticky rice z truskawkami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 ¼ szklanki ryżu kleistego, namoczonego w wodzie przez przynajmniej 6 godzin

1 puszka mleczka kokosowego

⅓ szklanki cukru

¼ łyżeczki soli

oraz do podania: 500 g truskawek

 

Przygotowanie:

Przygotować spory garnek, którego średnica będzie podobna do średnicy durszlaka, tak aby durszlak można było położyć na garnku. W garnku zagotować dużo wody, ale nie na tyle, aby durszlak jej dotykał. Durszlak wyłożyć papierem do pieczenia i ponakłuwać w wielu miejscach.
Namoczony ryż odcedzić, zalać wodą, wypłukać i wodę odlać. Czynność powtórzyć trzy razy.
Gdy woda w garnku się zagotuje, ryż wrzucić do durszlaka wyłożonego ponakłuwanym papierem, przykryć pokrywką i gotować na parze do miękkości, czyli przez około 25 – 40 minut, co jakiś czas mieszając, aby równo się ugotował.
W tym czasie otworzyć puszkę mleczka kokosowego i odmierzyć z niego szklankę. Tę ilość wlać do małego garnka razem z cukrem oraz solą i podgrzewać aż do rozpuszczenia się cukru.
W osobnym rondelku zagotować pozostałe mleczko z solą i gotować na niedużym ogniu przez 5 – 6 minut, aby odparował nadmiar wody.
Ugotowany na parze gorący ryż przełożyć do miski i dodawać po łyżce ugotowanego mleczka z cukrem i solą, delikatnie mieszając silikonową szpatułą, aby całe wmasować w ryż i nie uszkodzić jego ziaren. Podawać z truskawkami.

powrót

Podobne przepisy

Lazania z selera
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 5 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegańskie
Żółte curry z rzodkiewek
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 4 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegańskie
Zupa fasolowa z wędzoną śliwką
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania wegańskie

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.