Tomasz Jakubiak

Steki ze strusia z chipsami ziemniaczanymi


Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 2 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

odsłon: 212

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 steki z udźca strusia

młotkowany pieprz kolorowy

75 ml brandy

 

Sos:

3 łyżki zielonego pieprzu z zalewy

cebula szalotka

0,5 szkl. wytrawnego czerwonego wina

2 łyżki masła

2 łyżki sosu sojowego

2 łyżki ketchupu

 

Ziemniaczane chipsy:

2 duże ziemniaki

1,5 litra wody

2 łyżki cukru

olej do smażenia

ocet

przyprawy: papryka czerwona, pieprz, sól, suszona natka pietruszki, suszone oregano

 

Przygotowanie:

Steki natrzyj młotkowanym kolorowym pieprzem i przełóż je do brytfanki.
Mięso zalej brandy i odstaw na chwilę, żeby się zamarynowało.
Przygotuj sos. W suchym rondlu przesmaż kawałki cebuli. Następnie dodaj do niej zielony pieprz. Wlej wino i gotuj sos, aż się zredukuje.
Do zredukowanego sosu dodaj sos sojowy i ketchup. Zdejmij sos z ognia i dodaj do niego masło. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Sos gotowy.
Przygotuj chipsy ziemniaczane. Na mandolinie pokrój ziemniaki na cienkie plastry.
Plastry ziemniaków przełóż do ciepłej wody z cukrem. Po 2 minutach odcedź je, osusz i smaż w głębokim rozgrzanym oleju. Usmażone chipsy posyp przyprawami i skrop odrobiną octu.
Usmaż steki. Na mocno rozgrzanej patelni obsmaż steki z obu stron, następnie dodaj masło.
Steki polewaj cały czas masłem. Moje steki miały 2 cm grubości, dlatego smażyłem je po 2 minuty z każdej strony.
Steki podawaj z sosem i chrupiącymi chipsami. Smacznego!

powrót

Podobne przepisy

Kotlety wieprzowe z morelami i musztardą
Kim McCosker
Przepis z programu 4 składniki (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Zapiekanka pasterska z puree ziemniaczanym po irlandzku
Sophie Dahl
Przepis z programu Apetyczna panna Dahl (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska
Smażony kurczak
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.