Marieta  Marecka

Steki z tuńczyka z salsą z rukoli i mango


Przepis z programu Mała Improwizacja (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

Steki z tuńczyka z salsą z rukoli i mango
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 steki z tuńczyka

2 łyżki masła Lurpak Klasyczne

sól

pieprz

1 łyżka sosu teriyaki

 

Salsa:

½ dużego pęczka kolendry

1 papryczka chili

½ mango

½ papryki czerwonej

sól

pieprz

1 łyżeczka miodu

2-3 łyżki poszatkowanego cienkiego szczypiorku

oliwa

sok z limonki

listki rukoli

Przygotowanie:

Mango pokroić w cienkie paski, paprykę w małą kostkę, chili, kolendrę i szczypiorek poszatkować bardzo drobno. Pokrojone warzywa i owoce wymieszać z miodem, sokiem z limonki, oliwą oraz doprawić solą i pieprzem.
Steki z tuńczyka, umyć i dokładnie osuszyć, doprawić solą, pieprzem i posmarować sosem teriyaki.
Na patelni rozgrzać masło, usmażyć steki w zależności od grubości mięsa ryby, tak aby pozostały różowe w środku. Serwować z plackiem „gratin” z ziemniaków oraz salsą z rukoli i mango.

powrót

Podobne przepisy

Sandacz w szuwarach z śmietanowym chrzanem
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 2
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia polska
Sushi handroll
Przepis z programu Na tropie nowych smaków: Japonia (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia japońska
Łosoś po kaszubsku
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 2 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
Sola z owocami morza
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.