Sophie Grigson

Steki z sarniny


Przepis z programu Mięsne dania Sophie (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Steki z sarniny
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 polędwica z jelenia

oliwa

masło

 

 

Przygotowanie:


Namocz wiśnie przez godzinę w soku z pomarańczy. Pokrój polędwicę na steki o grubości 1,5 cm. Rozgrzej na patelni czubatą łyżkę masła i łyżkę oliwy i smaż steki po 3-4 min. z każdej strony. Usmażone mięso przełóż na półmisek i trzymaj w cieple. Przygotuj sos na tej samej patelni: podsmaż drobno posiekaną szalotkę, aż się zeszkli. Wlej porto i doprowadź płyn do wrzenia, zdejmując z dna mięsne resztki. Odparuj płyn, dodaj wiśnie z sokiem pomarańczowym i bulion. Zredukuj sos, dodaj galaretkę porzeczkową oraz musztardę i dokładnie wymieszaj. Podawaj z gotowanymi ziemniakami oraz brokułami lub fasolką szparagową.

powrót

Podobne przepisy

Rostbef z szalotkami marynowanymi w soku z buraków
Adriana Marczewska
Przepis z programu Ślinotok (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Rolada z dziczyzny z sosem z derenia
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Klopsiki w sosie pieczarkowym
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Kotleciki cielęce smażone na soli
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 3 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.