Delia  Smith

Steki z sarniny z żurawinowym sosem cumberland


Przepis z programu Delia na zimę (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Steki z sarniny z żurawinowym sosem cumberland
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 steki z sarniny

1 łyżka stołowa ziaren pieprzu

2 szalotki

żurawinowy sos Cumberland

 

 

Przygotowanie:


Mięso posypujemy z obu stron rozgniecionym w moździerzu pieprzem i smażymy na bardzo rozgrzanym tłuszczu – po 4 minuty z każdej strony, jeśli chcemy by steki były półkrwiste, po 5 minut, jeżeli wolimy średnio wysmażone i po 6 – jeśli lubimy dobrze wysmażone. W połowie smażenia obracamy je i dodajemy drobno posiekane szalotki. Tuż przed podaniem wlewamy na patelnię żurawinowy sos Cumberland i chwilę gotujemy, by trochę odparował i się zagęścił.

powrót

Podobne przepisy

Wolno pieczony rostbef z esencją z czerwonego wina
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 2 (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Kurczę w occie
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Pieczone ziemniaki faszerowane kaszanką
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 5 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Risotto ze strączkowych kiełków z grasicą
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Wieprzowina a la dzik
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wielkanocne (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.