Marieta  Marecka

Steki z rostbefu z sosem chimichurri i fasolka z grzankami


Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Steki z rostbefu z sosem chimichurri i fasolka z grzankami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

4 steki z rostbefu

½ główki czosnku

1 chili

limonka

oliwa

sól

pieprz

masło

 

Argentyński sos chimichurri:

½ szklanki czerwonego octu winnego

3-4 ząbki czosnku

1 łyżeczka soli

1 mała czerwona cebula

1 świeża chili

½ pęczka kolendry

½ pęczka pietruszki

2 łyżki świeżego oregano

½ szklanki oliwy

 

Fasolka z grzankami:

400 g fasolki szparagowej

kilka kromek dobrej bagietki

oliwa

½ główki czosnku

sól

pieprz

skórka z cytryny

 

Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania sosu: czosnek i cebulę kroimy drobniej, układamy na nich zioła w gałązkach i szatkujemy. Dodajemy chili, oregano, posypujemy solą i szatkujemy nadal. Przekładamy do miski, dodajemy ocet, oliwę i mieszamy. Wstawiamy do lodówki do schłodzenia na min. 2 godziny
Steki nacieramy oliwą. Chili kroimy bardzo drobno, wyciskamy sok z limonki i razem z chili dodajemy do steków. Główkę czosnku przecinamy na pół i dokładamy do steków. Odstawiamy na 15-20 minut.
W tym czasie przygotowujemy fasolkę. Myjemy ją, odcinamy końcówki i gotujemy w osolonym wrzątku ok. 15-20 minut.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, układamy na niej połówkę główki czosnku, i jak się tłuszcz dobrze rozgrzeje, wrzucamy porwaną bagietkę. Podsmażamy ją potrząsając patelnią.
Następnie dorzucamy odsączoną fasolkę, doprawiamy solą, pieprzem i skórką startą z cytryny. Steki obsmażamy 3 minuty z jednej strony, po przełożeniu na drugą stronę dokładamy przepołowiony czosnek i smażymy kolejne 2 minuty, dodajemy masło.
Steki przekładamy na formę do zapiekania i wstawiamy do pieca nagrzanego do 160 stopni na 3-6 minut.


powrót

Podobne przepisy

Czebureki - wspaniałe pierogi z Krymu
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Pierogi i pierożki
Wołowina w najmodniejszym piwie
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Pikantne skrzydełka
Agata Jędraszczak
Przepis z programu ImprezuJEMY (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania na karnawał i imprezę
Wieprzowina calypso
Ainsley Harriot
Przepis z programu Grillowanie z Ainsleyem od A do Z (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Polędwica w sosie kawowym
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
Tatar
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania na karnawał i imprezę

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.