Sophie Grigson

Steki z peklowanej wieprzowiny z sosem pietruszkowym


Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Steki z peklowanej wieprzowiny z sosem pietruszkowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Składnik główny

po 1 steku o grubości 1 cm na osobę



Sos pietruszkowy

½ pęczka karbowanej natki pietruszki (ok. 30 g)

30 g masła

15 g mąki

300 ml mleka

60 ml śmietany kremówki

sok z ½ niedużej cytryny

sól, pieprz



Przygotowanie

Drobno posiekać natkę pietruszki, stopić masło na patelni i dusić posiekaną natkę na małym ogniu przez 20 min.

W tym czasie smażyć na średnim ogniu z obu stron posolone i oprószone pieprzem steki.

Dodać mąkę, dokładnie rozmieszać i podgrzewać na małym ogniu ok. 1 min, żeby sos nie smakował mąką. Dolewać mleko małymi porcjami, starannie mieszając, żeby pozbyć się grudek. Doprowadzić sos do wrzenia i gotować na wolnym ogniu 5 min, mieszając od czasu do czasu. Dodać kremówkę i sok z cytryny, zamieszać, zagotować, doprawić solą i pieprzem. Podawać steki polane sosem pietruszkowym.



© Sophie Grigson

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.