David Gaboriaud

Steki wieprzowe z zielonym groszkiem i pesto z bazylii


Przepis z programu David w Europie 5 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia węgierska

odsłon: 189

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 kotlety wieprzowe z kością

100 g zielonego groszku (świeży lub mrożony)

garść świeżego szpinaku

 

Pesto:

12 ładnych i dużych liści świeżej bazylii

pół ząbku czosnku

30 g sera pecorino

kilka łyżek oliwy z oliwek

skórki i kilka kropli soku z cytryny

sól

pieprz

 

Przygotowanie:

Zacznij od pesto. Liście bazylii ułóż jeden na drugim, zwiń w rulon i pokrój w cienkie paseczki. Liście przełóż do miski, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz starty ser.
Do całości dodaj kilka łyżek oliwy tak, by połączyć ze sobą wszystkie składniki. Zetrzyj trochę skórki z cytryny, wyciśnij sok – dodaj do smaku. Dopraw solą i pieprzem, pomieszaj, odstaw.

Na mocno rozgrzanej patelni podsmaż steki wieprzowe, z obu stron przez kilka minut. Odstaw. Na tę samą patelnię wrzuć szpinak i groszek zielony, krótko podsmaż, dopraw do smaku solą i pieprzem.
Podaj steki z zielonym groszkiem i szpinakiem oraz z pesto bazyliowym.

powrót

Podobne przepisy

Razowe naleśniki z królikiem
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak w sezonie 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Kacze piersi
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Rolada z dziczyzny z sosem z derenia
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.