Tomasz Jakubiak

Stek z sosem czekoladowym


Przepis z programu Jakubiak lokalnie 3 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

odsłon: 3825

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 steki z sezonowanego antrykotu po 250 g każdy

marynata:

łyżeczka soli gruboziarnistej

ząbek czosnku

2 łyżki kawy rozpuszczalnej

sos czekoladowy:

butelka ciemnego bezalkoholowego piwa

2 łyżki ziaren kawy

1/2 łyżeczki pieprzu cayen

łyżeczka cynamonu

tabliczka gorzkiej czekolady

sok i skórka z limonki

2 łyżki masła

dodatki:

4 małe cebulki

garść roszponki

garśc pomidorków koktajlowych

2 szparagi

 

Przygotowanie:

W miseczce połącz wszystkie składniki marynaty. Mięso natrzyj marynatą i odstaw na godzinę, żeby wszystkie smaki się przegryzły. Zrób sos czekoladowy. W rondelku na gazie podgrzej ciemne piwo. Dodaj do niego przyprawy: ziarna kawy, pieprz cayenne,cynamon. Do gotującego się piwa dodaj kostki czekolady, sok i skórkę z limonki. Na koniec dodaj mało. Wszystkie składniki mieszaj, aż zgęstnieją. Patelnię grillową rozgrzej. Pamiętaj, żeby steki, które smażysz, miały temperaturę pokojową. Steki smaż po 4 minuty z każdej strony. Na patelnie dorzuć cebulki. Usmażone steki podaj ze świeżymi warzywami i sosem czekoladowym. Smacznego!

powrót

Podobne przepisy

Frykas kaszubski
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Gyutataki
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia japońska
Zupa z klopsikami
Emeril Lagasse
Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Jagnięcina duszona w winie beaujolais
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
(odc.12)eskalopki wieprzowe z sosem pieczarkowym
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.