James  Martin

Stek z antrykotu z pomidorami i oliwkami


Przepis z programu Sobota w kuchni z Jamesem (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Stek z antrykotu z pomidorami i oliwkami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Vinaigrette z czerwonego wina

300 ml oliwy z oliwek

300 ml octu Cabernet Sauvignon



Stek

2 łyżki stołowe oliwy z oliwek

30 g masła

4 x 250-300g steków z antrykotu

4 pomidory śliwkowe, obrane i bez pestek, pocięte w ćwiartki

20 czarnych oliwek bez pestek

2 łyżki stołowe kaparów

odrobina czerwonego wina

2 łyżki stołowe oliwy z oliwek

300 g ziemniaków na sałatkę, ugotowanych z 2 ząbkami czosnku, małą garścią liści rozmarynu

200 g szpinaku



Przygotowanie vinaigrette

Zmieszaj oliwę z oliwek i ocet z czerwonego wina. Odstaw na bok.



Stek

Podgrzej oliwę i masło na patelni z grubym dnem. Smaż stek przez pięć minut (będzie średnio wypieczony) obracając, żeby przyrumienić obie strony. Kiedy będzie gotowy, zdejmij z patelni, by się przez kilka minut studził



Sos

Wrzuć ćwiartki pomidorów, oliwki i kapary na patelnię i szybko usmaż.

Wlej wino na patelnię i dodaj zawartość patelni do sosu vinaigrette.



Dodatki

Podgrzej patelnię i dodaj oliwę z oliwek i ziemniaki, czosnek i rozmaryn. Smaż je na złoty kolor.

Wrzuć szpinak na gorącą patelnię, aż zmięknie.



Podanie

Połóż stek na szpinaku i ziemniakach. Polej odrobiną vinaigrette z pomidorami i oliwkami.

powrót

Podobne przepisy

Makaron fusilli z młodym szpinakiem, pomidorami i cielęciną
Przepis z programu Spalony? (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Makarony, kluski
Saltimbocca - kotlety cielęce
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.9)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Osso buco
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.