Stek t-bone

Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 3 (odc. 18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Stek t-bone
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Stek:

850-gramowy stek t-bone

oliwa

sól morska

czarny pieprz

cząstki cytryny



Przygotowanie:

Rozgrzać grill albo piekarnik (200°C). Stek natrzeć oliwą i porządnie przyprawić solą i pieprzem. Smażyć przez 2-3 minuty z każdej strony, a potem wstawić na 10 minut do piekarnika. Odwrócić w połowie pieczenia. Zamiast tego można grillować stek przez 12-15 minut często odwracając. Należy pamiętać, że mięso z kością nie piecze się równo. Przy kości jest bardziej surowe, niż na brzegach.

Upieczony stek położyć na ogrzanym talerzu, przykryć folią aluminiową i odstawić na 5-6 minut.

Przed podaniem pokroić stek w plastry, przyprawić solą, pieprzem i oliwą. Podawać z cząstkami cytryny.



powrót

Podobne przepisy

Kurczę w occie
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Chili z wołowiny
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia meksykańska
Fasolka w stylu kreolskim z kiełbasą andouille i ryżem
Emeril Lagasse
Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia kreolska
Łopatka z dzika duszona w liściach kapusty
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 5 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Risotto ze strączkowych kiełków z grasicą
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.