Stek t-bone

Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 3 (odc. 18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Stek t-bone
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Stek:

850-gramowy stek t-bone

oliwa

sól morska

czarny pieprz

cząstki cytryny



Przygotowanie:

Rozgrzać grill albo piekarnik (200°C). Stek natrzeć oliwą i porządnie przyprawić solą i pieprzem. Smażyć przez 2-3 minuty z każdej strony, a potem wstawić na 10 minut do piekarnika. Odwrócić w połowie pieczenia. Zamiast tego można grillować stek przez 12-15 minut często odwracając. Należy pamiętać, że mięso z kością nie piecze się równo. Przy kości jest bardziej surowe, niż na brzegach.

Upieczony stek położyć na ogrzanym talerzu, przykryć folią aluminiową i odstawić na 5-6 minut.

Przed podaniem pokroić stek w plastry, przyprawić solą, pieprzem i oliwą. Podawać z cząstkami cytryny.



powrót

Podobne przepisy

Gyutataki
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia japońska
Polędwiczki wieprzowe a la Wellington
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Pieczona jagnięcina z czosnkiem
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Dhansak z baraniny
Przepis z programu Floyd w Indiach Mumbai (odc. 3)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.