Stek rib-eye z brokułami i ostrygami

Przepis z programu Wolny dzień Chucka (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza

Stek rib-eye z brokułami i ostrygami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

sos ostrygowy:

3 łyżki masła (45 ml)

1 szalotka, posiekana

1 ząbek czosnku, posiekany

12 wyłuskanych ostryg, posiekanych (płyn zachowany)

½ litra szklanki bulionu cielęcego

1 szklanka śmietanki 35% tłuszczu (250 ml)

1 łyżka sosu Worcesterhire (15 ml)

szczypta pieprzu cayenne

sól i świeżo mielony pieprz



brokuły smażone z ostrygami:

1 brokuł, zblanszowany, pokrojony na kawałki

2 łyżki oliwy (30 ml)

12 wyłuskanych ostryg, płyn zachowany

1 szalotka, posiekana

1 ząbek czosnku, posiekany

kawałek imbiru o długości 2,5 cm, posiekany

¼ szklanki miodu (60 ml)

¼ szklanki sosu sojowego o niskiej zawartości sodu (60 ml)

sok i skórka starta z 1 cytryny

szczypta pieprzu cayenne

sól i świeżo mielony pieprz



stek rib-eye:

4 steki rib-eye o grubości 4 centymetrów

sól i pieprz



grillowane boczniaki ostrygowate:

3 łyżki oliwy (45 ml)

450 g boczniaków ostrygowatych

sól i pieprz



Przygotowanie:

Sos ostrygowy: w rondlu ma średnim ogniu roztapiamy masło i podsmażamy przez 2 minuty szalotkę i czosnek, aż zaczną się zrumieniać. Dodajemy bulion cielęcy i śmietankę. Gotujemy 5 minut. Dodajemy ostrygi i zachowany płyn. Dodajemy sos Worcestershire i pieprz cayenne. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy 10 minut, aż sos zmniejszy objętość o połowę. Trzymamy w cieple. Brokuły smażone z ostrygami: w woku rozgrzewamy oliwę i przesmażamy szalotkę, czosnek i imbir. Dodajemy ostrygi i zachowany płyn. Dodajemy brokuły, miód, sos sojowy i smażymy 2 minuty. Dodajemy pozostałe składniki. Trzymamy w cieple. Steki: mięso wyjmujemy z lodówki na 30 minut przed smażeniem. Nacieramy solą i świeżo tłuczonym pieprzem. Na żeliwnej patelni grillujemy mięso na oliwie przez 5 minut. Przewracamy i smażymy 2-3 minuty z drugiej strony. Przekładamy na talerz, przykrywamy luźno folią aluminiową, odstawiamy. Boczniaki ostrygowate: grzyby przesmażamy na oliwie. Doprawiamy solą i pieprzem. Trzymamy w cieple. Podanie: steki podajemy z sosem i grzybami. Brokuły z ostrygami podajemy jako dodatek.

powrót

Podobne przepisy

Ośmiorniczki w czerwonym winie
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.7)
trudność: brak
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Makaron z owocami morza  al cartoccio
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Homary a la Nancy Lam
Przepis z programu Nancy Lam Ananasy i homary (odc.7)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia tajska
Tajska sałatka z ośmiornicy
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Długie upalne dni (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia tajska
Pasta vongole
Rick Stein
Przepis z programu Morska odyseja Ricka Steina (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.