Stek pod przykrywką

Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 3 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Stek pod przykrywką
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Ciasto:

350 g zmrożonego startego łoju

700 g przesianej mąki

łyżeczka soli

ok. 400 ml zimnej wody



Nadzienie:

500 g rumsztyku pokrojonego w kostkę

200 g pokrojonego w kostkę bekonu

posiekana cebula

2 ząbki czosnku

2 łyżki masła

2 łyżki oliwy

mała starta marchewka

łyżka sosu Worcestershire

3 łyżki sosu pomidorowego

2 filiżanki bulionu

3 łyżki skrobi kukurydzianej rozprowadzonej w wodzie

pół filiżanki posiekanej natki pietruszki



Ciasto:

Starty łój posypać 100 g mąki. Przesiekać, żeby tłuszcz nie kleił się do stolnicy. Przełożyć go do dużej miski i mieszając wsypać resztę mąki i sól. Stopniowo dolewać wody wyrabiając gładkie ciasto. Zagniatać przez 2-3 minuty. Owinąć folią i schłodzić przez pół godziny. Rozwałkować ciasto na stolnicy wysypanej mąką. Wyłożyć nim formę do pieczenia. Ciasta z łojem nie trzeba podpiekać przed dodaniem nadzienia.



Nadzienie:

Na rozgrzanej oliwie podsmażyć przyprawioną wołowinę. Dodać bekon i smażyć, aż się zrumieni. Usunąć wszystko z patelni. Rozgrzać masło i zeszklić na nim czosnek i cebulę. Dodać marchewkę i smażyć przez 2-3 minuty. Dorzucić wołowinę z bekonem. Dolać bulion, sos Worcestershire i sos pomidorowy. Gotować na małym ogniu przez półtorej godziny, aż mięso będzie miękkie. Powoli wlać skrobię kukurydzianą wymieszaną z wodą. Mieszać, aż sos zgęstnieje. Dodać natkę pietruszki i schłodzić.

Wyłożone ciastem natłuszczone foremki napełnić schłodzonym nadzieniem. Przykryć płatami ciasta. Piec przez 15 minut w temperaturze 200°C. Przed podaniem przestudzić.



powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.