Stefanka z buraków i koziego sera podawana z majerankowym pesto

Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska

Stefanka z buraków i koziego sera podawana z majerankowym pesto
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 średniej wielkości buraki

3 łyżki octu winnego

3 łyżki cukru

30 dag twardy kozi ser z Eufeminowa (z podpuszczki

nie twaróg)

sól

pieprz do smaku

 

 

Przygotowanie:


Wszystkie składniki oprócz oliwy, włożyć do blendera i zmiksować. Delikatnie wlewać oliwę, wymieszać z masą pesto. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Buraki umyć i bez obierania obłożyć folią aluminiową. Piec ok. 1 godzinę. Buraki będą gotowe, gdy uda się je bez problemu nakłuć widelcem. Wyjąć z piekarnika, ostudzić, obrać i pokroić w dość cienkie plastry (ok. 0,5 cm grubości) - nie wyrzucać folii aluminiowej, za chwilę się przyda. W garnku z grubym dnem rozgrzać ocet z cukrem - powstały syrop gotować przez chwilę na małym ogniu. Po kolei zanurzać pokrojone plastry buraków, dusić przez 1 minutę po jednej stronie, przerzucić na drugą, również na minutę. Buraki wyjąć na folię, przestudzić. Można też przechowywać je w takie formie w lodówce. Ser pokroić na plastry grubości buraków, przekładać po kolei burak-ser-burak-ser-burak - stworzyć wieżyczkę z pięciu elementów. Okroić brzegi w dowolny kształt - kwadratu, trójkąta lub za pomocą wycinarki do ciastek - na zgrabny okrąg. Udekorować świeżym majerankiem.

powrót

Podobne przepisy

Prażona kukurydza po francusku
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Quesadilla z pastą z fasoli i  sosem z mango
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 4 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Ziemniaki pieczone z jabłkami
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Puszysty omlet z serem
Kim McCosker
Przepis z programu 4 składniki (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.