Stefanka z buraków i koziego sera podawana z majerankowym pesto

Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska

Stefanka z buraków i koziego sera podawana z majerankowym pesto
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 średniej wielkości buraki

3 łyżki octu winnego

3 łyżki cukru

30 dag twardy kozi ser z Eufeminowa (z podpuszczki

nie twaróg)

sól

pieprz do smaku

 

 

Przygotowanie:


Wszystkie składniki oprócz oliwy, włożyć do blendera i zmiksować. Delikatnie wlewać oliwę, wymieszać z masą pesto. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Buraki umyć i bez obierania obłożyć folią aluminiową. Piec ok. 1 godzinę. Buraki będą gotowe, gdy uda się je bez problemu nakłuć widelcem. Wyjąć z piekarnika, ostudzić, obrać i pokroić w dość cienkie plastry (ok. 0,5 cm grubości) - nie wyrzucać folii aluminiowej, za chwilę się przyda. W garnku z grubym dnem rozgrzać ocet z cukrem - powstały syrop gotować przez chwilę na małym ogniu. Po kolei zanurzać pokrojone plastry buraków, dusić przez 1 minutę po jednej stronie, przerzucić na drugą, również na minutę. Buraki wyjąć na folię, przestudzić. Można też przechowywać je w takie formie w lodówce. Ser pokroić na plastry grubości buraków, przekładać po kolei burak-ser-burak-ser-burak - stworzyć wieżyczkę z pięciu elementów. Okroić brzegi w dowolny kształt - kwadratu, trójkąta lub za pomocą wycinarki do ciastek - na zgrabny okrąg. Udekorować świeżym majerankiem.

powrót

Podobne przepisy

Tosty z ciemnego pieczywa
Przepis z programu Dietosfera (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia dietetyczna
Bób z szynką i sherry
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.29)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Jajka w pomidorach
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Grillowana kukurydza
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania z grilla
Koktajl owocowo- lazurowy
Gieno Mientkiewicz
Przepis z programu Przez dziurkę od sera 3 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.