Staropolski bigos

Przepis z programu Szefowie kuchni 2 (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska

Staropolski bigos
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Przygotowanie mięsa i wędliny

10 dag boczku wędzonego

10 dag kiełbasy żywieckiej

10 dag kiełbasy myśliwskiej

10 dag kiełbasy podwawelskiej

10 dag szynki wieprzowej

10 dag szynki wołowej

10 dag piersi z gęsi

Przygotowanie grzybów

2 dag borowików suszonych

500 ml wywaru warzywnego

Gotowanie bigosu

80 dag kapusty kiszonej

5 dag smalcu

10 dag śliwki suszonej

Przygotowanie:

Boczek, kiełbasy i mięso kroimy w kostkę. Rozpuszczamy smalec i podsmażamy boczek, następnie pokrojoną w kostkę cebulę. Dokładamy do smażenia kiełbasy oraz mięsa. Po kilku minutach dodajemy kiszoną kapustę, liść laurowy, ziele angielskie, kminek. Grzyby moczymy w wywarze. Wszystko razem gotujemy ok. 2 godz. Po tym czasie dodajemy śliwki suszone i doprawiamy do smaku pieprzem i solą.

powrót

Podobne przepisy

Gęś duszona z majerankiem
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.13)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Lekki pasztet do smarowania z konfiturą ze śliwek
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 2 (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Pieczony udziec jagnięcy
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Rostbef wołowy gotowany z jajkami
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 5 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Irańska kaczka z orzechami i syropem z granatów
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z kaczki
kuchnia świata: Kuchnia arabska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.