Staropolski bigos

Przepis z programu Szefowie kuchni 2 (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska

Staropolski bigos
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Przygotowanie mięsa i wędliny

10 dag boczku wędzonego

10 dag kiełbasy żywieckiej

10 dag kiełbasy myśliwskiej

10 dag kiełbasy podwawelskiej

10 dag szynki wieprzowej

10 dag szynki wołowej

10 dag piersi z gęsi

Przygotowanie grzybów

2 dag borowików suszonych

500 ml wywaru warzywnego

Gotowanie bigosu

80 dag kapusty kiszonej

5 dag smalcu

10 dag śliwki suszonej

Przygotowanie:

Boczek, kiełbasy i mięso kroimy w kostkę. Rozpuszczamy smalec i podsmażamy boczek, następnie pokrojoną w kostkę cebulę. Dokładamy do smażenia kiełbasy oraz mięsa. Po kilku minutach dodajemy kiszoną kapustę, liść laurowy, ziele angielskie, kminek. Grzyby moczymy w wywarze. Wszystko razem gotujemy ok. 2 godz. Po tym czasie dodajemy śliwki suszone i doprawiamy do smaku pieprzem i solą.

powrót

Podobne przepisy

Greckie grillowane jagnięce souvlaki
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z jagnięciny i baraniny
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Łopatka z dzika duszona w liściach kapusty
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 5 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Rostbef wołowy gotowany z jajkami
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 5 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Kefta z jagnięciny
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Szaszłyki z kurczaka na herbacianych szpadkach
Gosia  Molska
Przepis z programu Po-smak Turcji (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z grilla
kuchnia świata: Kuchnia turecka
Kleftiko - jagnięcina pieczona w pergaminie
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia grecka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.